IDEJA NA RAZMATRANJE

Vazdušni jastuci sa rokom trajanja?

Usljed zabrinutosti da vodeći prozivođač vazdušnih jastuka, japanska kompanija Takata, ne može da otkrije uzrok serijskog kvara, sve više se sumnja da je problem u postepenom propadanje jastuka tokom vremena, a ne u grešci u proizvodnji
0 komentar(a)
vazdušni jastuk, Foto: Shutterstock
vazdušni jastuk, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.12.2014. 19:15h

Japanski proizvođači automobila razmatraju ideju da uvedu rok trajanja za vazdušne jastuke koji se koriste u vozilima, nakon što je nekoliko auto-kompanija imalo probleme zbog kojih su povučeni milioni automobila širom svijeta.

"Mislim da treba pokrenuti debatu o tome da li je potrebno da se vazdušni jastuci obavezno zamijene nakon nekoliko godina", izjavio je predsjednik Asocijacije japanskih proizvođača automobila, Fumihiko Ike.

"Nezvanični razgovori o tome između proizvođača automobila već su u toku", rekao je Ike, koji je takođe i predsjednik Honda Motorsa.

Milioni vozila japanskih, ali i drugih svjetskih proizvođača automobila, među kojima su Honda, Toyota i General Motors, povučeni su zbog rizika od bespotrebnog aktiviranja vazdušnih jastuka koji mogu da ozlijede vozača i putnike.

Usljed zabrinutosti da vodeći prozivođač vazdušnih jastuka, japanska kompanija Takata, ne može da otkrije uzrok serijskog kvara, sve više se sumnja da je problem u postepenom propadanje jastuka tokom vremena, a ne u grešci u proizvodnji.

Zbog neispravnosti, u SAD i Maleziji zabilježeno je najmanje pet aktivacija vazdušnih jastuka sa smrtnim ishodom.

Preporučujemo za Vas