Sitroen C4 1.6 HDI - udobnost kao glavni adut

Iako se ne može pohvaliti posebno sportskim voznim osobinama, francuski kompakt briljira kad su u pitanju udobnost i kabinski komfor.
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2014. 11:01h

Sitroen je oduvijek bio simbol avangarde u automobilskom svijetu. Međutim, pošto je kupcima u najprodavanijem tržišnom segmentu u Evropi na prvom mjestu funkcija, pa tek onda forma, Francuzi su kod modela C4 u nekim aspektima morali da spuste loptu.

Dizajn sigurno nije jedan od njih. Istina, ovaj auto ne upada u oči kao njegov prethodnik, ali ne može se poreći da je specifičan, i da prenosi pravi francuski duh. Dužinom od 4,33 metra on se sasvim uklapa u proporcije klase. Francuski dizajneri su na umu itekako imali prostranost kabine.

To se posebno ogleda u veličini prtljažnika. Standardni kapacitet iznosi zadivljujućih 405 litara, što je rekord u klasi. Golf 7, na primjer ima gepek od 380 litara.

Prednji dio kabine je vrlo komforan, a sjedišta su dobro oblikovana i prije svega izuzetno udobna, što i priliči francuskom proizvođaču. Ukupna vidljivost je odlična, a komandna tabla vrlo jasna, što u prošlosti nije baš bio slučaj.

Kod šasije nema iznenađenja. Kao što biste i očekivali od francuskog vozila, C4 je jako udoban. Toliko je udoban da su sportske karakteristike jednostavno morale da trpe. U uskim krivinama to se odražava izvjesnim proklizavanjem prednjih točkova koje se ipak lako kontroliše.

Iako ne nudi naročito direktan osjećaj o dešavanju na asfaltu, vrlo odmjeren i prilično precizan. Zbog ovih osobina, C4 je specifičan u segmentu. Naime, dok se većina konkurenata utrkuju ko će u sportskim osobinama bolje parirati folksvagen golfu i ford fokusu, Sitroen je izabrao svoj put. C4 se izdvaja kao udobna porodična krstarica, sa kojim i duža putovanja prolaze bez umora.

A i sa minimalnim troškovima, ako se odlučite za motor koji pokreće testni model. Riječ je o provjerenom Hdi dizelašu zapremine 1,6 litara, koji je na testu trošio samo oko pet litara u prosjeku. On isporučuje 92 konjske snage i 230 Nm, što je taman dovoljno za ono što treba da izvučete iz ovog auta. Sa njim sigurno nećete biti bog i batina na cesti, ali će vam omogućiti prijatnu vožnju u svim uslovima.

Konačno, C4 ima jedan vrlo jak adut, a to je cijena. U toku akcije koju trenutno sprovodi ovlašćeni diler Sitroena za Crnu Goru, "Efel Motors", cijena testnog modela je snižena za gotovo dvije i po hiljade eura.

Paket opreme Komfort sadrži kompletan bezbjednosni paket i većinu uređaja udobnosti koji su vam potrebni, a uz dodatnu automatsku klimu i aluminijumske točkove od 16 inča, testni model košta 15.730 eura.

Klasični volan i puno prostora za sitnice

Ako ste vozili prethodni C4 sjetićete se da je središte volana bilo fiksno

Sitroen se sada odlučio za promjenu koncepcije, pa te vrste avangarde više nema. Ali, čini se da su Francuzi našli pravi balans između jednostavnosti i atraktivnosti. Komandna tabla odaje vrlo luksuzan osjećaj, kontrole su raspoređene logično. Mada se nekima neće dopasti veliki broj tastera za kontrolu muzičkog uređaja, rad sa rotacionim kontrolerima predstavlja pravo zadovoljstvo.

Kvalitet materijala je inače u čitavoj putničkoj kabini na zavidnom nivou. Prostora za sitnice ima više nego dovoljno, u džepu u vratima staje boca od litar i po.

Tehnički podaci - Sitroen C4 1.6 HDI

Zapremina motora: 1.560 cm3 • Snaga: 92 KS @ 4000 o/min • 229 Nm @ 1.750 o/min • Potrošnja na testu: 4,9 l/100 km • Dužina: 4.328 mm • Širina: 2.050 mm • Visina: 1.488 mm • Međuosovinski razmak: 2.609 mm • Prtljažnik: 405 l

Galerija

Bonus video: