Microsoft ima tehnologiju koja bi mogla da promijeni živote slijepih

Osim informacija, slušalice emituju različite zvukove kako bi korisnike navele na pravi put
1 komentar(a)
slijepi, pas, Foto: Screenshot (YouTube)
slijepi, pas, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 14.12.2014. 09:55h

Stručnjaci Microsofta i udruženja Guide Dogs i Future Cities Catapult, radili su pune tri godine na slušalicama koje bi olakšale snalaženje u prostoru osobama sa potpunim ili djelimičnim slepilom.

Projekat Cities Unlocked ima za cilj poboljšanje kvaliteta života slijepih i slabovidih i to uz pomoć bežičnih slušalica opremljenih žiroskopom, GPS uređajem i kompasom, koje stvaraju “zvučnu panoramu”. Slušalice komuniciraju s pametnim telefonima putem bluetootha i koriste informacije o lokaciji preko mapa dostupnih na Microsoft Bingu. Dodatne informacije slušalice mogu prikupiti i od ostalih uređaja iz cijelog grada, a koji emituju novosti i obavještenja o javnom prevozu, o mogućim radovima i preprekama na putu, kao i ugostiteljskim, kulturnim i ostalim objektima koji se nalaze u blizini. Eksperimentalna faza projekta sprovedena je u Redingu, a za potrebe projekta su širom ovog grada u Velikoj Britaniji po stubovima javne rasvete postavljeni bluetooth odašiljači koji emituju informacije važne za korisnike. Slušalice su razvijene zajedno s kompanijom Aftershokz i ne stavljaju se na uši, već njihovi zvučnici naležu na vrh vilične kosti. Korisnik čuje zvukove preko unutrašnjeg uha pomoću vibracija koje prolaze kroz kost bez pomjeranja bubne opne. Na taj način je moguće paralelno pratiti direktive koje dolaze iz slušalica i čuti zvukove koji dolaze iz neposredne okoline.

Osim informacija, slušalice emituju različite zvukove kako bi korisnike navele na pravi put. Projekat Cities Unlocked je, kako kažu u Microsoftu, namijenjen slijepim i slabovidim osobama i povećanju njihove mobilnosti u urbanim sredinama. Ipak, ovakav sistem mogli bi da koriste i ljudi bez oštećenja vida - na ovakav način bi turisti bez znanja stranog jezika mogli jednostavnije da se kreću nepoznatim ulicama.

Bonus video: