Polovni BMW 5: "Petica" za desetku

Ukoliko je redovno održavan BMW 530d sa početka vijeka je i danas besprekoran, kažu u servisu
646 pregleda 5 komentar(a)
BMW, Foto: Saša Marković
BMW, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 09.12.2014. 17:23h

BMW serija 5, model E39, svojevremeno je važio za jedan od najboljih automobila na svijetu. Bila je to četvrta generacija serije 5, proizvođena od 1995. do 2003. godine. Istraživali smo kako se on nosi sa godinama i koliko je danas kao polovnjak pogodan za kupovinu, a u tome su nam pomogli specijalisti ovlašćenog BMW servisa u sklopu firme “Voli Motors”.

E39 je bio prvi serijski auto sa lakom šasijom, koja je većinom izrađena od aluminijuma, što je donosilo jako dobru upravljivost. Kod ove serije 5 bavarski inženjeri su uspjeli da pronađu gotovo savršen balans između agilnosti i udobnosti. U ponudi su bila tri snažna i prefinjena šestocilindarska benzinska motora, od 150 KS (520i), 170 KS (523i) i 193 KS (528i). Oni su bili na nešto lošijem glasu zbog slabije vučne moći, to jest obrtnog momenta, ali i zbog potrošnje koja je išla znatno iznad 10 litara.

Zato su dizelaši bili najpopularniji. U "peticu" je u početku ugrađivan dvoipolitarski turbodizel u dva nivoa snage, 115 KS (525td) i 143 KS (525tds), a 1996. stiže trolitarski dizelaš sa komon rejl sistemom, 530d od 184 KS, koji je u nešto modifikovanom izdanju i danas u upotrebi.

"Model 525 tds ima pumpu visokog pritiska, a 530d je opremljen komon-rejl sistemom, pa i pored veće snage troši manje goriva”, kaže Milan Đukić, šef ovlašćenog BMW servisa u okviru firme “Voli Motors”. Sa potrošnjom od oko 9 litara, 530d je bio samo malo veći potrošač od 525tds. Nakon redizajna 2000. godine, ovaj agregat je dobio 10 konja više, a sam automobil je stilski obnovljen i spolja i unutra.

Luksuzni enterijer ni nakon deceniju upotrebe ne pokazuje zamor. Udobna i dobro oblikovana sjedišta, sportski kokpit orijentisan vozaču i jednostavnost upotrebe su vrline koje unutra ima ova serija 5. Na zadnjim sjedištima je nešto manje komforno nego kod direktnih konkurenata, dok je prtljažnik prilično veliki i prima 460 litara. Jedna od vrijednosti ovog vozila je i visok nivo kvaliteta koji je potvrđen brojnim istraživanjima.

Međutim, ni ova "petica" nije bez mana. Kod verzija prije redizajna unutrašnja strana vrata se vremanom malo rasklimaju, a prijavljivani su i sporadični problemi sa klima uređajem. S vremene na vrijeme može da dođe do akumuliranja vode na pragovima zadnjih vrata i do njenog prodora u kabinu. Preporuka za kupovinu je redizajnirana verzija sa trolitarskim dizelašem, kod koje je poznata servisna istorija.

"Ukoliko je redovno održavan to je besprekoran auto i može dugo još da služi bez obzira što je polovan".

Obnovljena varijanta BMW-a E39 na tržištu polovnih vozila košta od 4 do 7.000 eura, u zavisnosti od stanja.

Nešto osjetljiviji na prednjim trapovima

Prednji trapovi su nešto osjetljiviji, pa peticom treba izbjegavati neravnine koliko je god to moguće.

"S obzirom na dugotrajnu eksploataciju na našim putevima normalno je da neki potrošni djelovi stradaju, na primjer oscilatorna ramena, ili gumeni djelovi koji amortizuju vibracije, ali to je zanemarljivo u odnosu na kilometražu koju auto pređe”, kaže Đukić.

"Takođe, dešava se da stradaju sajlent blokovi na ramenima kao i same kugle u tim ramenima, a postoji mogućnost da pri jačem udaru dođe do oštećenja amortizera", objašnjava Đukić.

Bonus video: