Prvi brod sa gritom iz Bijele kreće početkom naredne godine

Čitav projekat remedijacije tla trebalo bi da bude završen do marta 2020. godine, saopštili su danas u Bijeloj ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i predsjednik francuske kompanije „Valgo“ Fransoa Buše
169 pregleda 0 komentar(a)
grit brodogradilište bijela, Foto: Slavica Kosić
grit brodogradilište bijela, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 09.11.2018. 13:28h

Prvi brod sa toksičnim gritom iz Jadranskog brodogradilišta Bijela krenuće za Španiju u januaru naredne godine, a čitav projekat remedijacije tla trebalo bi da bude završen do marta 2020. godine, saopštili su danas u Bijeloj ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i predsjednik francuske kompanije „Valgo“ Fransoa Buše (Francois Bouché).

“U Bokokotorskom zalivu, na koji smo svi ponosni, imamo odlagalište otpada, koje je predstavljalo ozbiljnu prijetnju za životnu sredinu, a prije svega za zdravlje ljudi”, kazao je Radulović.

On je podsjetio da Svjetska banka sa 50 miliona eura kredita finasira sanaciju četiri ekološke tačke u Crnoj Gori: deponije šljake i pepela Termoelektrane i jalovište “Gradac” u Pljevljima, kao i basena crvenog mulja, čvrsti otpad na lokaciji KAP-a, i grita iz Bijele za koje je opredijeljeno najviše novca – 23 miliona eura.

“Za Termolekteranu se radi projekat i ta priča je dovedena do kraja, za Kombinat pripremamo tehničku dokumentaciju, pri kraju smo posla i na jalovištu gdje je tehnologija promijenjena, a danas zvanično počinju radovi na nečemu što je bio mogući najveći rizik naše države uz Kombinat aluminijuma u Podgorici”, kazao je Radulović.

Radulović je naglasio da je u Bijeloj u toku prva faza projekta, a da se radi istraživanje kompletnog akvatorijuma i područja Brodogradilišta.

“Prvom fazom je obuhvaćeno samo ono što smo ispitali, imamo preliminarne rezultate iz druge faze i nadam se da ćemo imati rezervnih sredstava da očistimo čitavu lokaciju. Ukoliko ne bude, dodaćemo, jer to ne bi trebalo da bude ozbiljan finansijski izdatak", kazao je Radulović.

Predsjednik kompanije Valgo, Fransoa Buše, kazao je da će projekat remedijacije tla trajati 21 mjesec, da će tretirati 150.000 tona otpada, što bi činilo ukupno 15 Ajfelovih kula, na površini od 1,7 hektara.

“Kada započnu glavni radovi, odvijaće se u dvije faze: evakuacija opasnog materijala, prije svega grita, i remedijacija zemljišta zagađenog ugljovodonicima i uljem. Ova remedijacija koju obavljamo na mnogo načina pomoći će Crnoj Gori, zaposlićemo nove radnike, sačuvaćemo svjetsku baštinu zaštićenu Uneskom, pomoći ćemo Crnoj Gori u procesu evropskih integracija i otvaranju poglavlja 27. Spremni smo i da pomognemo Vladi Crne Gore u edukaciji eksperata i prenošenju iskustava u poslovima remedijacije, čime se mi već dugo godina bavimo”, objasnio je Buše.

Nakon konferencije za novinare kojoj su prisustvovali predstavnici stručnih institucija koja se bave ekotoksikološkim istraživanjima i remedijacijom tla, i predstavnici lokalne uprave, Radulović i Buše su obišli djelove Jadranskog brodogradilišta na kome je uskladišten grit.

Galerija

Bonus video: