Kako da skladištite gume tokom sezone

Gume bez felgi treba poređati uspravno, a one montirane na felge vodoravno - jednu na drugu
163 pregleda 2 komentar(a)
gume, skladištenje, Foto: Saša Marković
gume, skladištenje, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 03.12.2014. 06:44h

Da bi vas ljetnje gume koje ste skinuli pred zimsku sezonu dočekale u propisnom stanju, morate da ih odložite u odgovarajućim uslovima i u odgovarajućem položaju.

Ukoliko ih ostavljate kući ili u garaži, potrudite se da to bude na suvom i na tamnom mjestu, a ne bi valjalo ni da budu direktno na podu, pogotovo ako se radi o betonu.

"Ukoliko su gume bez naplataka onda ih treba postaviti uspravno na policu ili na pod, a ukoliko su sa naplacima treba da ih nasložite horizontalno jednu na drugu, pri čemu treba postaviti karton da se ne bi felne oštetile. Može i uspravno pri čemu se felga mora okačiti o neku šipku. U ovom drugom slučaju postoji i varijanta da ih stavite i uspravno, pri čemu felga mora da se okači o neku šipku", savjetuje Aleksandar Vujačić, direktor firme "Vujačić Company". Ako gume montirate horizontalno zajedno sa naplatkom, napumpajte ih na veći pritisak od standardnog. U slučaju da guma leži na neravnoj betonskoj podlozi može da dođe do oštećenja usljed dužeg stajanja. Zato bi trebalo ispod njih staviti neku paletu.

"U slučaju nepravilnog odlaganja, može da se desi da se deformiše gazeći sloj što bi se manifestovalo kroz vibracije u vožnji koje nije moguće ispraviti", kaže Vujačić. "Da ne pominjemo posljedice ukoliko guma dođe u kontakt sa hemijskim sredstvima koja mogu da nagrizu i gumu i felgu".

... a sa felgama vodoravno

U najgorem slučaju, kada dođe do oštećenja strukturalnih komponenti, može da se ugrozi i bezbjednost.

Kad nema mjesta, tu su magacini

Ukoliko nemate odgovarajući prostor za skladištenje pneumatika, u servisima postoje posebni magacini u kojima se gume čuvaju u propisanim uslovima.

“Ta usluga košta pet eura po gumi tokom polusezone, ali mušterije nijesu uslovljene da moraju da preuzmu gume za tačno šest mjeseci”, kaže Vujačić.

Bonus video: