Reno Megan III: Ne čuje groma ni nakon 200.000 km

Svi motori su pouzdani i dugovječni, ali preporuka je 1.5 dCi turbodizel, koji je donio pravu revoluciju u Renou, kažu u servisu
496 pregleda 0 komentar(a)
megan, Foto: Saša Marković
megan, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 02.12.2014. 20:33h

Reno megan treće generacije na tržištu je već pet godina, i prvi modeli su vrlo privlačni za kupce polovnih vozila. U saradnji sa ovlašćenim servisom Renoa u Crnoj Gori otkrivamo vrijednosti i mane ovog auta.

Megan III na tržište je stigao početkom 2009. godine, kao nasljednik izuzetno uspješnog modela koga je krasio ekstravagantni dizajn.

Reno se ovog puta odlučio za ne što klasičnije linije, ali istovremeno ispravio neke nedostatke prethodnika, posebno u sistemu napajanja gorivom.

"Došlo je do velike promjene na sistemu ubrizgavanja, pojavio se Simens i Kontinental koji su dali dosta bolje rezultate, a zamijenjen je kompresor klima- uređaja", kazao nam je Jovica Anđelić, rukovodilac ovlašćenog servisa Renoa koji radi u sastavu firme "Alliance".

"Megan III je tako postao izuzetno pouzdano vozilo, koje je vrlo preporučljivo i za kupce polovnih automobila".

Ipak, i kod megana postoje sitnice koje ne funkcionišu kako je planirano. Jedna od rijetkih boljki su graničnici prednjih vrata.

"Graničnici imaju neprijatan zvuk prilikom otvaranja vrata. Fabrika je zato napravila potpuno novi dizajn, pa kad se jednom zamijene problem je trajno otklonjen", kaže Anđelić.

Francuski porodični kompakt je dostupan sa velikim brojem motora, koji su vrlo pouzdani, ali najpreporučljiviji je turbodizel 1.5 dCi, čiji je kvalitet prepoznao i Mercedes, koji ga ugrađuje u svoja manja vozila nove generacije.

Ovaj motor je napravio revoluciju kod Renoa. Jako je pouzdan i dugovječan, sa malom potrošnjom goriva i veoma dobrim performansama, kažu u servisu, i dodaju da je održavanje vrlo pristupačno. Za megan 1,5 dCi zamjena ulja i svih filtera, tečnosti za pranje vjetrobrana i kontrolni pregled u 25 tačaka košta oko 140 eura.

Jabučica strada tek nakon 150.000 km

Visok nivo udobnosti ovog vozila ne povlači osjetljivost oslanjanja, koje je vrlo izdržljivo, uvjeravaju na su servisu. Na oko 150.000 km se dešava da se mora zamijeniti jabučica na prednjem trapu koja košta 18 eura, a zamjena je 23 eura. U program redovnog održavanja ulazi i zamjena kočionih pločica. I prednje i zadnje koštaju po 53 eura, a ugradnja staje 12 i po eura po osovini.

Sa elektronikom nema problema, kažu u servisu, a kao vrijednosti megana treće generacije se mogu navesti i moderan interijer, solidan kvalitet materijala i prilično veliki prtljažnik. Jedino prostor na zadnjim sjedištima nije jača strana ovog automobila.

Cijena primjeraka starih četiri do pet godina se kreće od šest do sedam hiljada eura.

Ako je motor opran, nešto nije u redu

U servisu potencijalnim kupcima polovnih primjeraka preporučuju detaljan pregled i upozoravaju da ne nasijedaju na trikove prodavaca.

Pucketa: Graničnik vrata

"Ako je motor opran i izgleda kao novi, to odmah navlači sumnju da nešto nije u redu sa njim", kaže Anđelić. "Inače, ako auto posjeduije servisnu istoriju i održavan je po propisu, ne treba izbjegavati ni primjerke koji su prešli do 200.000 km".

Posebnu pažnju treba obratiti na manipulacije sa kilometražom, koju u Renoovom servisu mogu da otkriju bez problema.

Bonus video: