Niža cijena ne znači kompromis: BMW 518D

Novi ulazni dizelaš u ponudi serije 5 raspolaže sa samo 143 KS, ali za volanom odmah shvatate da se radi o pravom BMW-u
821 pregleda 9 komentar(a)
BMW 518D
BMW 518D
Ažurirano: 02.12.2014. 14:43h

Kad vozite BMW, onda se nekako podrazumijeva da raspolažete sa konjicom dovoljno moćnom da na putu budete u najmanju ruku ponosni. Kod najnovijeg ulaznog modela serija 5 pod haubom su upregnute samo 143 konjske snage. Teško da ćete naći nekog ljubitelja BMW-a koji nakon ove informacije nije razočaran, jer zaboga, ovo je na nivou opel insignije, a “petica” je teža za najmanje 100 kilograma.

Ali po staroj narodnoj izreci, ne treba kuditi konja koga nijeste jahali. Posebno kada on izgleda ovako dobro.

Dizajn koji je uspio da nadmaši čak i čuvenog ekstravagantnog prethodnika, nedavno je usavršen i donosi još više sportskog šmeka i elegancije. Kod nove limuzine je suptilno, na prvi pogled gotovo neprimjetno osvježen prednji dio u zoni branika, ali krajnji rezultat je vrlo efektan. Zadnja svjetla su nešto uža, a drugačiji su i završeci auspuha.

Ali vratimo se onome bez čega BMW ne bi bio BMW - voznim performansama.

Motor ima i zavidan obrtni moment od 360 Nm. Ovakav pogon obezbjeđuje ubrzanje od 0 do 100 km/h za 9,5 sekundi i maksimalnu brzinu od 212 km/h. Pa šta, ovo je otprilike na nivou pasata, reći ćete. A onda ćete sjesti za volan serije 5 i progutati svaku kritiku.

Osjećaj koji se stiče u vožnji BMW-ove limuzine se nimalo ne slaže sa onim što piše na papiru. Mada i BMW-ova Twin Power turbo tehnologija stvara utisak da je snaga motora dosta veća, najveće zasluge za dinamičnu vožnju nosi mjenjač.

Osmostepeni automatik iz ZF-a je pravo tehnološko čudo koje munjevito surfuje po brzinama i u svakom trenutku pruža vozaču tačno ono što on u tom trenutku želi. Vozne karakteristike možete i sami da prilagođavate, birajući ekonomični, standardni ili sportski način vožnje, što se odražava i promjenom izgleda instrument table. Ako želite lagano krstarenje, mjenjač će bez trzaja mijenjati stepen prenosa pri niskom broju obrtaja i donositi najnižu potrošnju. A kada odaberete sportski način rada, otkrićete vučju ćud ovog auta. Svaki pritisak na gas rezultira prijatnim priljubljivanjem leđa u naslon sjedišta, a mjenjač šaltuje pri visokim obrtajima, sa konstantnom tečnom isporukom snage.

Potrošnja je jedna od jačih strana, u katalogu piše da u kombinovanoj vožnji treba oko 5 l/100 km, a realno 518d troši litar do dva više.

Posebna priča je šasija. Vješanje nudi gotovo savršen odnos udobnosti i ležanja. Što je najvažnije, vozač uživa u vožnji, zahvaljujući preciznom volanu i nevjerovatnoj upravljivosti za auto ove veličine i težine.

Serija 5 je stvorena za duža putovanja , zbog prostrane, jednostavne i prijatne kabine i dobre preglednosti. Kvalitet materijala je u rangu premijum vozila, a tvrđe plastike ima samo u donjim djelovima tamo gdje nikad nećete imati potrebu da stavite prste. Na zadnjim sjedištima je vrlo komotno i za vrlo visoke osobe. Prtljažnik prima velikih 520 litara. Lijep detalj je prostrana pregrada ispod poda prtljažnika u koju možete da stavite par velikih boca, sprečavajući njihovo kotrljanje po gepeku.

BMW 518d možda nije snažan kao njegovi skuplji rođaci, ali vozač se ne osjeća uskraćeno u ovom automobilu koji ima više nego dovoljno aduta da ga učini ponosnim vlasnikom BMW-a.

Solidna serijska oprema

BMW 518d je dokaz da ne morate da potrošite bogatstvo da biste vozili veliki BMW. Ako nijeste opsjednuti luksuzom, onda je i serijska oprema sasvim dovoljna da se dobro osjećate u ovom vozilu, jer je ona obogaćena najnovijim redizajnom. Tu su automatska klima, radio CD MP3, biksenonski farovi, multifunkcionalni volan ili nasloni za ruke naprijed i pozadi.

Sve ovo dolazi po cijeni manjoj od 40.000 eura.

Bonus video: