EU u ratu protiv Googlea: Google je Prejak, trebalo bi ga podijeliti

Google je u pravom trenutku sa pravim konceptom bio na pravom mjestu, i to im se isplatilo. Između ostalog i za svakog korisnika interneta
3 komentar(a)
Google, Foto: Shutterstock
Google, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.11.2014. 19:23h

Evropski parlament smatra da bi Google trebalo podijeliti na više nezaisnih kompanija, prenosi Dojče Vele.

U EP su svjesni tržišne snage tog giganta među pretraživačima, kao i kako je potencijalnim konkurentima teško, odnosno nemoguće da ugroze Googleovu dominaciju na tržištu. Ipak, dominacija Googlea nije plod nepoštene borbe za tržišnu prevlast.

Google je uvijek dosljedno koristio sve mogućnosti da se ugnijezdi u računare, pametne mobitele i druge uređaje, piše DW.

Google je uvijek bio inovativna kompanija koja nije izbjegavala da povuče jasne korake kada bi se pokazalo da se prebrzo uključila u neke projekte. Pritom Google prije svega zna bolje od svojih konkurenata da reaguje na želje i interese korisnika, i to je osnova na kojoj počiva kontrola koju ima nad 90 odsto evropskog tržišta.

Ljubomorni na Google?

To što se trgovinom podacima korisnika mogu zaraditi milijarde i što Google u međuvremenu pliva u tolikoj količini novca da je konkurencija ljubomorna i traži pomoć od politike - to je više plod srećnih okolnosti nego smišljenog plana ove kompanije.

Na početku svega je bila mala kompanija koju su osnovali studenti sa željom da internet približe ljudima.

Google je u pravom trenutku sa pravim konceptom bio na pravom mjestu, i to im se isplatilo. Između ostalog i za svakog korisnika interneta. Kada, recimo, u pretraživač upišete neku adresu, odmah vam se ponudi karta na kojoj je prikazana okolina, na što su se i korisnici navikli.

To što karte i satelitske slike takođe pripadaju istoj kompaniji i što jednim klikom dobijemo sve informacije koje tražimo - je li to za nas praktično ili bi trebalo da počnemo da gunđamo jer je riječ o dokazu dominacije Googlea?

Korisnici nisu glupi

Analiza zastupnika EP da Google dominira u poslu internet pretraživača je ispravna. Ali zaključci koje oni donose na osnovu ove analize su pogrešni. Parlamentarci se ponašaju kao da korisnici interneta ne znaju za alternativne pretraživače poput Binga, Yahooa ili Duckduckgoa.

Ipak, rezultati koje se na njima dobiju su lošiji od svega onoga što nudi Google. Naravno, dominacija Googlea nije "Božja zapovijest", a do bilo koje alternative u internetu može se doći uz maksimalno dva klika mišem.

"Ako EU želi da raskomada Google samo zato da bi ojačao njegove konkurente, onda je to pogrešan put", zaključuje autor.

Bonus video: