Modul File bi mogao izaći iz hibernacije

To bi moglo da se desi na proljeće kada File i kometa "67P/Čurjumov-Gerasimenko" na kojoj se nalazi, priđu Suncu, što bi moglo da zagrije sekundarne baterije
0 komentar(a)
modul File, Foto: Reuters
modul File, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.11.2014. 21:12h

Moduć File koji je sletio na kometu ima dobre šanse da izađe iz hibernacije kada se kometa približi Suncu, što će omogućiti drugi niz mjerenja sledeće godine, rekli su naučnici uključeni u projekat.

File, prva ljudska naprava koja je sletjela na kometu, već je poslao niz podataka koje naučnici proučavaju, ali se strahuje da bi njegova misija mogla biti prekinuta pošto se nalazi na sjenovitoj strani komete.

Ubrzo pošto su se potrošile Fileove osnovne baterije, Evropska svemirska agencija (ESA) je pokušala da pomjeri njegov solarni panel ka Suncu.

"Veoma smo uvjereni da će se u nekom trenutku opet probuditi i da ćemo uspostaviti kontakt", rekao je Stiven Ulamek, menadžer projekta.

To bi moglo da se desi na proljeće kada File i kometa "67P/Čurjumov-Gerasimenko" na kojoj se nalazi, priđu Suncu, što bi moglo da zagrije sekundarne baterije. Nekoliko dana izloženosti Sunčevoj energiji bi moglo preko solarnih panela da napuni baterije za dalje eksperimente, rekao je Ulamek.

Prije nego što naučnici budu sigurni da će moći opet da uspostave kontakt s Fileom, treba utvrditi gdje se na kometi širokoj četiri kilometara nalazi taj robot veličine veš mašine.

Naučnici u Njemačkom svemirskom centru (DLR) rekli su danas da prvi pregled podataka koje je File poslao s udaljenosti od oko 500 miliona kilometara, pokazuju da je površina komete mnogo tvrđa nego što se mislilo, kao i da podaci ukazuju da se ispod robota nalazi led.

Materijal ispod površine komete nije se promijenio skoro 4,5 miliona godina. Jedna od najzanimljiviijih stvari za naučnike je mogućnost da bi misija na toj kometi mogla potvrditi da su komete donijele osnovne elemente života na Zemlju, između ostalog vodu.

Bonus video: