Zašto Android telefonu trebaju 3 GB RAM-a, a iPhone radi dobro i sa 1 GB

Google je sa Android 4.4 KitKat i Android 5.0 Lollipop riješio većinu problema vezanih za "kočenje", tako da uređaji i sa 512 MB RAM memorije mogu normalno raditi
62 pregleda 9 komentar(a)
Android i iOS, Foto: Shutterstock
Android i iOS, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.11.2014. 15:25h

Veoma veliki broj korisnika postavlja ovo pitanje, ali veoma mali broj ljudi zna odgovor. Međutim odgovor na ovo pitanje je razlika u samoj arhitekturi ova dva sistema, Android je baziran na Javi, a iOS na C programskom jeziku, pojašnjava Balkan Android.

To znači da Android, tj. Java ima proces koji se zove garbage collection. Što znači da kada Android korisnik zatvori aplikacije garbage collection proces počinje reciklirati memoriju. Problem je što garbage collector treba čak od 4 do 8 puta više memorije kako bi dobro obavio zadatak.

Ako ima tu količinu memorije, onda je garbage collector nevjerovatno brz. Međutim, u suprotnom slučaju ako telefon ima malo memorije, onda to dovodi do usporavanja.

Na iOS operativnom sistemu koji pokreće iPhone telefone nema ovog procesa i zbog toga oni mogu da rade bez štekanja i sa 1 GB RAM memorije. Loša strana ove odluke je da se pojedine aplikacije (posebno izraženo u Safari browseru) same ponovo učitavaju upravo zbog nedostatka RAM-a.

Treba napomenuti da je Google sa Android 4.4 KitKat i Android 5.0 Lollipop riješio većinu ovih problema, tako da uređaji i sa 512 MB RAM memorije mogu normalno raditi.

Bonus video: