"Vijesti" na radionici DT-a: Mobilne mreže biće sve brže

Crnogorski Telekom je nedavno završio posljednju fazu modernizacije mreže, čime je 4G signalom mobilne telefonije pokriveno ukupno 386.000 stanovnika ili 62 odsto ukupne populacije
75 pregleda 4 komentar(a)
T-Mobile, Foto: Rajko Milić
T-Mobile, Foto: Rajko Milić
Ažurirano: 16.11.2014. 12:26h

Koji su trendovi u telekomunikacionoj industriji? Šta će Deutsche Telekom (DT) u narednim godinama ponuditi svojim korisnicima širom Evrope? Koliko je bezbjednost komunikacija bitna u dobu brzih tehnoloških promjena i prilagođavanja? To je samo dio pitanjaj koja su čelnici i službenici DT-a raspravljali prošle sedmice sa novinarima na radionici u Pragu. Među njima su bili i predstavnici Crnogorskog Telekoma i „Vijesti“.

Češki T-Mobile, kako je saopšteno na radionici tehnološkog razvoja, prvi je na tom tržištu uveo LTE tehnologiju, koja korisnicima omogućava brzinu prenosa podataka preko mobilne mreže do zapanjujućih 225 megabita po sekundi i 50 megabita uploada.

LTE (Long Term Evolution), tehnologija četvrte generacije (4G) mobilne telefonije, omogućava i "kristalno čist" glas prenesen mobilnom mrežom, što su u DT-u „krstili“ sa „Voice over LTE“ (VoLTE). Novinar „Vijesti“ bio je u prilici da testira tu uslugu i uvjeri se u kvalitet poziva.

Telefoniranje preko interneta ne može biti konkurencija LTE-u: Sa testiranja

„Prenos glasa preko mobilne mreže nema konkurenciju. Kvalitet zvuka i stabilnost veze preko sve popularnijih internet softvera koji omogućuju besplatno telefoniranje ne može se porediti sa uslugom koju pružaju 'klasični' telekomi zbog čega nam i ne mogu biti ozbiljnija konkurencija“, odgovorio je Jan Lahodni na pitanje „Vijesti“ koliko programi poput Skype-a i Vibera ugrožavaju razvoj voice usluga klasničnih Telekoma.

Očekuje se da će u narednih nekoliko godina VoLTE biti primijenjen u svim zemljama u kojima DT ima svoje podružnice, pa tako i u Crnoj Gori. Crnogorski Telekom, koji je preko većinskog vlasnika Magyar Telekoma član DT grupe, primjenjuje 4G mrežu na više lokacija u urbanim cjelinama u državi.

Na jednoj od radionica u Pragu bilo je riječi i o inovacijama u servisima za podršku, pa je tako prezentovana i glasovna biometrija preko video poziva korisničkom centru, kako bi svi oni kojima je potrebna pomoć, nju dobili jednostavnije i brže nego sada.

Na radionicama je bilo riječi i o naprednim terminalima, aplikacijama koje se razvijaju a poseban dio posvećen je bezbjednosti.

Ivo Pastuha, regionalni direktor za sigurnost u DT-u kazao je da su napadi na sisteme te grupacije u 2014. godini povećane čak 62 odsto u odnosu na 2013 i da se svakog mjeseca bilježi pet miliona hakerskih napada na sisteme DT-a.

„Internet je platforma bez koje je danas nezamisliv rad brojnih industrija, ali on nosi i brojne rizike. Bezbjednost je nešto čemu posvećujemo ogromnu pažnju ali i resurse – samo u razvoj bezbjednosnih mjera uložene su milijarde eura na nivou cijele grupe“, kazao je Pastuha.

Oko 30 novinara iz pet zemalja u kojima rade kompanije iz grupe DT imalo je priliku da posjeti i nadzorni centar u kojem se prati rad mobilnih i fiksnih mreža čak 13 kompanija koje rade u DT grupi. Osim u Pragu, sličan centar nalazi se i u Bonu, centrali DT-a, gdje se kontrolišu mreže ali i testiraju uređaji. Nakon testiranja, DT šalje naloge svojim proizvođačima kako bi se uređaji što preciznije uklapali u postojeću tehnologiju i infrastrukturne standarde DT-a.

Obilazak nadzornog centra

„Takvi optimizovani uređaji daju mnogo bolje performanse na našoj nego na drugim mrežama“, kazao je direktor nadzornog centra Danijel Mihalek novinarima tokom obilaska.

Događaj u Pragu je prvi takve vrste koje je organizovao DT i plan je, kako je saopšteno, da se i u ostalim zemljama u narednom periodu okupljaju predstavnici kompanije i medija, kako bi na jednom mjestu bili upoznati sa trendovima u toj grupaciji.

Novinari na radionici DT-a

Živković: Za Crnu Goru je dobro da je dio velikog sistema

Marija Živković iz Crnogorskog Telekoma ocijenila je da je za crnogorsko tržište telekomunikacija jako bitno i korisno to što je na njemu veliki sistem poput Deutsche Telekoma.

„To ujedno znači da je našim korisnicima omogućen pristup inovacijama, skoro istovremeno kao i na velikim tržištima, kao što je recimo njemačko“, kazala je Živković.

Ona je kazala da je veličina tržišta Crne Gore pogodno za testiranje inovacija, koje se mogu primijeniti odmah i na ostale zemlje u kojima radi DT.

„Crna Gora svakako predstavlja dobru bazu za testiranje usluga i to je ono što se prepoznaje i na nivou cijele DT grupe“, dodala je Živković.

4G signal imaju svi crnogorski gradovi

Crnogorski Telekom je nedavno završio posljednju fazu modernizacije mreže, čime je 4G signalom mobilne telefonije pokriveno ukupno 386.000 stanovnika ili 62 odsto, dok je 1. septembra, kada je počela faza, pokrivenost bila 236.000 stanovnika ili 38 odsto.

“To praktično znači da svi gradovi u Crnoj Gori imaju pokrivanje 4G signalom koje omogućava izuzetne brzine do 150 megabita u sekundi (Mbps). Uz ultrabrzo surfovanje, 4G tehnologija podržava mobilne aplikacije za mobile TV, video streaming, online gaming, kao i video sadržaje HD formata”, saopšteno je nedavno iz Telekoma.

Za korišćenje 4G mreže potreban je uređaj koji podržava tu tehnologiju te da je na području koje je pokriveno tom vrstom mreže.

Mapu pokrivenosti 4G signalom Crnogorskog Telekoma možete naći ovdje.

Bonus video: