Mediteransko staklo pronađeno u drevnoj japanskoj grobnici

Hemijski sastav obojene činije slaže se sa ostacima stakla pronađenim na lokalitetu palate u drevnom persijskom glavnom gradu Ktesifonu
0 komentar(a)
staklo, Foto: Tokyo National Museum
staklo, Foto: Tokyo National Museum
Ažurirano: 14.11.2014. 17:34h

Tamnoplava posuda i providna obojena činija pronađene su zajedno u grobnici iz V vijeka u Prefekturi Nara i predstavljaju dokaz dalekosežne trgovinske umreženosti Japana, prenosi Nacionalna geografija.

Potvrđeno je da je posuđe uvezeno iz Rimskog carstva. Hemijski sastav, analiziran pomoću uređaja za fluorescentne rendgenske zrake, skoro je identičan rimskom staklu napravljenom u II veku ili prije na prostoru Sredozemlja.

Hemijski sastav obojene činije slaže se sa ostacima stakla pronađenim na lokalitetu palate u drevnom persijskom glavnom gradu Ktesifonu.

"Japan je uveliko trgovao sa drugim zemljama u V vijeku, a posljednja otkrića dokazuju da su razni materijali stizali u Japan u to vrijeme. Zbog toga što je stakleno posuđe možda stiglo preko Centralne Azije, ne čudi što postoji vremenska praznina između datuma proizvodnje i datuma stizanja u Japan.", rekao je Takaši Taniči sa Univerziteta Sanjo Gakuen.

Bonus video: