Sajber kriminal se povećava razvojem tehnologije

Ministar za informaciono društvo i telekomunikacije, Vujica Lazović, kazao je da je tema o sajber kriminalnu i zaštiti značajna i prioritet ne samo na lokalnom, nacionalnom i regionalnom, već i na globalnom planu
69 pregleda 0 komentar(a)
Sajber kriminal, Foto: Gov.me
Sajber kriminal, Foto: Gov.me
Ažurirano: 14.11.2014. 11:54h

Sajber prijetnje se povećavaju sa razvojem tehnologija, a one nijesu opasne samo za države i kompanije, nego i za ljude, ocijenjeno je na seminaru Odbrana od sajber prijetnji.

Na seminaru koji je organizovala američka Ambasada u saradnji sa kompanijom Cysco Syistems international (CISCO), upozoreno je na neophodnost saradnje država i kompanija u suočavanju sa prijetnjama u sajber prostoru.

Direktor prodaje u CISCO-u za jugoistočnu Evropu Dan Gavožda kazao je da sa internetom i razvojem tehnologija dolaze brojni izazovi sa kojima se države moraju suočiti.

On je ukazao na nekoliko napada koji su se desili u sajber prostoru, poručujući da su prijetnje usmjerene ne samo na države i njene organe, ili kompanije, već i na ljude.

"Sajber napadima nijesu pogođeni samo kompjuteri, pametni telefoni i drugi uređaji, već i ljudi", kazao je Gavodža.

Gavožda je rekao da tehnologije donose korist za sve, ali i opasnosti. „Potreban je zajednički rad državnih organa i drugih subjekata u borbi protiv sajber napada“, rekao je on.

Gavožda je, navodeći primjere sajber napada, naglasio slučaj u kome je neko izvan mreže kompjutera naftne kompanije u Arabiji upravljao štampačem pomoću kog je ukrao bitne podatke firme.

To se, prema njegovim riječima, desilo uprkos modernom sistemu zaštite i razvijenoj tehnologiju koju je imala ta kompanija.

"Zaštita od 99,8 odsto i dalje ne znači ništa jer samo jedan napad može upasti u mrežu", upozorio je on.

Ministar za informaciono društvo i telekomunikacije, Vujica Lazović, kazao je da je tema o sajber kriminalnu i zaštiti značajna i prioritet ne samo na lokalnom, nacionalnom i regionalnom, već i na globalnom planu.

Prema njegovim riječima, zbog toga je značajna saradnja sa stručnjacima u toj oblasti.

Lazović je podsjetio da se u svijetu događa ekspanzija uređaja povezanih na internet, a time i rizika u sajber prostoru.

"Sada ih je deset milijardi, procjenjuje da će ih naredne godine biti 15, a do 2020. biće čak 50 milijardi uređaja povezanih internetom", rekao je Lazović, upozoravajući da sa tim dolaze i prijetnje.

Očekuje se, smatra on, da će sajber kriminal biti sve kreativniji, a prijetnje sve veće.

Prema njegovim riječima, sajber napadi postaju sve češći, a države i kompanije pokušavaju da sarađuju i stvaraju efikasne sisteme odbrane.

"Države i kompanije moraju osigurati da njihova odbrana ide u korak sa razvojem tehnologija".

Lazović je kazao da je Crna Gora dosta uradila u cilju poboljšanja bezbijednosti sajber prostora, a napredak je, kako je naveo, prepoznat u oblasti bezbijednosne i sigurnosne politike Evropske unije, NATO-a i OEBS-a.

"Cilj Crne Gore je izgradnja efikasnog i bezbijednog prostora, a u skladu sa međunarodnim propisima i standardima", poručio je Lazović.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država, Su Kej Braun, kazala je da je CISCO globalni lider u obezbjeđivanju bezbijednosti informacija i sajber rješenja u javnom i privatnom sektoru, upozoravajući da su "izazovi sajber kriminala ozbiljni i duboki".

Ona je rekla da se tehnologija mijenja i razvija, a da se uporedo sa tim razvija i usavršava sajber kriminal i dolaze novi izazovi.

"U atmosferi današnjih prijetnji u sajber prostoru održavanje bezbijednosti kompanija i suočavanje sa svim rizicima je izazov sa kojim svi državni entiteti i kompanije moraju da se suoče", poručila je Braun.

Održavanje bezbjednosti je, kako je objasnila, jedna od osnovnih briga za direktore finansijski institucija, informacionih sistema, ali i državnih organa.

"Saradnja sa CISCO-m pomaže vladama, kompanijama i organizacijama da se izbore izazovima i osiguraju bezbijednost mrežne infrastrukture i bezbijednosti informacija", ocijenila je Braun.

Bonus video: