Zbog lošeg slijetanja, Fileove baterije bi mogle trajati kraće

80 pregleda 1 komentar(a)
satelit Rozeta, Foto: Reuters
satelit Rozeta, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.11.2014. 09:21h

Nakon istorijskog slijetanja na kometu, robot File je sada stabilan i šalje na Zemlju podatke, ali postoji zabrinutost u vezi sa trajanjem njegove baterije, piše BBC.

Robotski modul veličine veš mašine i težak 100 kilograma spustio se na kometu 67P/Čurjumov-Gerasimenko poslije deset godina dugog puta kroz svemir na satelitu Rozeta.

Tokom slijetanja, robot je odskočio dva puta, te se na kraju učvrstio na oko kilometar od ciljnog mjesta. Sada, kako piše BBC, može da bude problematično da li dovoljno sunčeve svjetlosti stiže do sistema napajanja baterija robota.

Tokom svakih 12 sati rotacije komete, robot File je izložen svjetlosti oko sat i po, što bi trebalo da bude dovoljno da, nakon punjenja prije napuštanja satelita Rozeta, File dobije oko 60 ekstra sati punjenja. To znači da bi ovaj robot mogao da bude van funkcije u subotu, piše BBC.

"Procjenjujemo da se to može dogoditi između petka i subote poslijepodne", kazao je Paolo Feri, koji u Njemačkoj vodi operaciju Evropske svemirske agencije (ESA). Feri dodaje da sve ipak zavisi od aktivnosti robota.

Sada je najvažnije da se File iskoristi kako bi se dobilo što više podataka o kometi. U tom smislu, naučnici su prezadovoljni dosadašnjim radom Filea.

Ali, oni bi voljeli i da iskoriste i bušilicu robota - to je bio i jedan od ključnih ciljeva misije - "zaviriti" ispod površinskog sloja komete i uraditi hemijsku analizu materijala.

Međutim, pošto je pri slijetanju došlo do određenih problema i robot nije uspio da se dobro pričvrsti za stjenovitu površinu komete, okretna snaga bušilice bi mogla da utiče na stabilnost Filea.

Jedna od opcija je da se bušenje odložđi do pred kraj života baterije robota.

Naučnici se nadaju da će projekat vrijedan 1,3 milijardi eura pomoći da bolje razumiju komete i druga svemirska tijela, kao i da možda dobiju neke odgovore o porijeklu života na Zemlji.

Satelit Rozeta Evropske svemirske agencije nosio je robotski modul File na put dug 6,4 milijardi kilometara do komete 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Slijetanje sa satelita Rozeta na kometu trajalo je sedam sati.

A video posted by BBC News (@bbcnews) on

Bonus video: