Modul File sada stabilan, objavljeni prvi snimci

Modul je, dok se spuštao, poslao ka Zemlji fotografije zaleđene, sive površine komete 67P/Čurjumov-Gerasimenko
2 komentar(a)
modul File, Foto: Reuters
modul File, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.11.2014. 12:35h

Evropska svemirska agencija objavila je prve snimke sa površine komete, i navela da je njen robotski modul File i dalje "stabilan" iako nije uspio dobro da se pričvrsti za stjenovitu površinu komete prilikom jučerašnjeg istorijskog slijetanja.

Slijetanje je bilo prvo takvo u istoriji kada se robotski modul veličine veš mašine i težak 100 kilograma spustio na kometu 67P/Čurjumov-Gerasimenko poslije deset godina dugog puta kroz svemir na satelitu Rozeta.

Radost naučnika zbog istorijskog poduhvata malo je pokvarena zato što pri slijetanju nisu izbačeni harpuni kojima je robotski modul trebalo da se pričvrsti za površinu zbog čega je modul dva puta odskakao prije nego što je legao na središnji dio komete.

"File je stabilan, leži na središnjem dijelu komete i šalje podatke", rekao je Gerhard Švem, naučnik misije Rozeta i dodao da je "modul veom zdrav".

Snimci koji stižu nazad na Zemlju pokazuju stjenovitu površinu i jedno od tri noge modula u jednom uglu. Naučnici još analiziraju kakav su efekat imala dva odskakanja na letjelicu i danas će objaviti nove detalje.

Švem je rekao da bi još možda bilo moguće da se aktiviraju harpuni za pričvršćivanje za tlo, ali da će se to uraditi samo ako ne ugrožava modul.

Prvi snimci ukazuju da modul stoji pod uglom, čak možda na nekom nagibu, ili možda čak na strani, ali i dalje stižu odlični podaci sa njega.

Ključno pitanje je da li bušilica sa modula može da se koristi da izvlači uzorke ispod površine a da time ne odgurne robotski modul u svemir.

Sila teže na kometi je 1/100.000 dio zemljine teže, što znači da je modul veličine veš mašine na kometi težak samo jedan gram. Robot File i satelit Rozeta koristiće 21 instrument da analiziraju kometu narednih mjeseci.

Naučnici se nadaju da će projekat vrijedan 1,3 milijradi eura pomoći da bolje razumiju komete i druga svemirska tijela, kao i da možda dobiju neke odgovore o porijeklu života na Zemlji.

Satelit Rozeta Evropske svemirske agencije nosio je robotski modul File na put dug 6,4 milijardi kilometara do komete 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Slijetanje sa satelita Rozeta na kometu trajalo je sedam sati.

Bonus video: