EICMA 2014: Jamaha R1

170 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2014. 13:03h

Jamaha je napravila potpuno novu generaciju modela R1, motocikl koji je vrlo blizak onome koji vozi Valentino Rosi u Moto GP prvenstvu.

Supersportski motocikli se rijetko temeljno obnavljaju, a Jamaha je pri razvoju novog R1 od starog modela zadržala samo ime i slavu koju ono nosi.

R1 pokreće potpuno novi 4-cilindarski krosplejn motor od čak 200 konjskih snaga, a sve je prožeto sofisticiranom elektronikom.

Prvi put na jednom motociklu pojavljuje se šestoosovinski žiroskop koji određuje ugao naginjanja, proklizavanje guma, pa čak i bočni vjetar i vožnju na zadnjem točku.

Ta sila podataka omogućava elektronskim sistemima na motociklu da trenutno reaguju na promjenu uslova, i pomažu vozaču da stalno kontroliše motocikl.

Jamaha R1 je teška samo 199 kg, zahvaljujući upotrebi specijalnih materijala. Na primjer, prvi put su kod jednog velikoserijskog motocikla točkovi izrađeni od magnezijuma.

U standardnoj opremi je brza elektronska ručica mjenjača i kontrola startovanja.

Za prave vozačke eksperte koji traže dodatne performanse za trkačku stazu, Yamaha je razvila i specijalnu ediciju R1M, koja će biti proizvedena u ograničenom broju komada.

R1M je dodatno opremljen telemetrijom i elektronskim vješanjem kojim možete da upravljate pametnim telefonom.

Očekuje se cijena od oko 17.000 eura za osnovni model.

Galerija

Bonus video: