Albanci bez sloge oko garantovanih mandata

Dok je predsjednik Albanske alternative (AA) Nik Đeljošaj pozivao na bojkot izbora ukoliko se to pitanje ne riješi, iz ostalih albanskih partija tražili su da se kroz izborne reforme to pitanje riješi
185 pregleda 6 komentar(a)
Ivan Brajović, Milo Đukanović, Manjinske partije, Foto: Savo Prelević
Ivan Brajović, Milo Đukanović, Manjinske partije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.11.2018. 06:34h

Nesuglasice između albanskih političkih partija mogle bi smanjiti šanse da se u privremenom odboru za reformu izbornog zakonodavstva raspravlja o vraćanju garantovanih mandata. Iako su pojedini albanski političari najavljivali da bi mogli bojkotovati naredne izbore, ukoliko im se ne obezbijede sigurni mandati, ni u vladajućoj koaliciji do sada nijesu pokazali interesovanje da se o tome razgovara.

Izvršni direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonić smatra da bi, tokom reforme izbornih zakona, priča o garantovanim mandatima mogla poći u drugi plan zbog nesloge unutar albanskog političkog bloka.

“Nažalost, pregovaračka pozicija albanskih partija je slaba u ovom trenutku, a velika podijeljenost i ambicije za primat nekih albanskih političkih subjekata dodatno komplikuje poziciju. Pri tome ni ostale manjinske partije nemaju motiva za podršku ovoj ideji, a Demokratska partija socijalista (DPS) je u Ulcinju pokazala da je konačno postala dominantna politička opcija kod Albanaca, pa će mudro prepustiti drugima da tu ideju obesmisle”, tvrdi Raonić.

Postizbornim sporazumom koalicije “Albanci odlučno” i DPS-a je, između ostalog, predviđeno da se pitanje garantovanih mandata riješi do 2020, kada se očekuju redovni parlamentarni izbori. Važeći Zakon o izboru odbornika i poslanika propisuje da takozvane manjinske liste, koje to naznače u izbornoj prijavi, stiču pravo na učešće u raspodjeli mandata pojedinačno ukoliko nijedna ne pređe cenzus od tri odsto. Time je ukinuto zakonsko rješenje prema kojem su Albanci imali izdvojena biračka mjesta i zagarantovane mandate u sredinama u kojima su većina.

Dok je predsjednik Albanske alternative (AA) Nik Đeljošaj pozivao na bojkot izbora ukoliko se to pitanje ne riješi, iz ostalih albanskih partija tražili su da se kroz izborne reforme to pitanje riješi. Predstavnici albanskih partija dogovorili su redovne konsultacije sa Gencijem Nimanbeguom, koji će učestvovati u radu parlamentarnog odbora, dok su Nikola Camaj iz Demokratskog saveza i Fatmir Đeka iz

Demokratske partije poručili da Nimanbegu tamo ne predstavlja sve albanske stranke. Nimanbegu nije juče odgovorio na pitanje “Vijesti” da li neslaganja između albanskih partija mogu uticati na raspravu o garantovanim mandatima, ali je tokom sastanka sa predstavnicima ostalih albanskih stranaka ocijenio da je postojeći izborni zakon diskriminatorski.

“Albanaci su, od četiri poslanika, koliko smo imali 2011, nakon dva izborna ciklusa spali na samo jednog”, navodi se u saopštenju. Odlučeno je da se nastavi sa sastancima albanskih političkih subjekata, kao i da se formira forum koji će započeti sa koracima za približavanje političkih stavova svih albanskih političkih subjekata u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju nakon sastanka.

Camaj: Nećemo da učvršćavamo nečije trgovačke pozicije

Camaj ističe da nije jasno mogu li predstavnici koalicije “Albanci odlučno” u radnoj grupi vratiti garantovane mandate “koji spadaju u stečena, pa oduzeta prava”.

“Ne znam koliko je realno očekivati da će se naši zahtjevi uzeti u obzir ako se za njih “zalažu” upravo oni koji su uvijek podržali bez ikakvih uslovljavanja sve predloge većine, koja nije baš naklonjena našim zahtjevima. To je i razlog zbog čega se nijesmo pridružili konsultacijama, jer ne vjerujemo u istrajnost onih koji bi trebalo da nas zastupaju, s obzirom da su njima preči interesi stranke, nego interesi Albanaca”, kazao je Camaj.

On tvrdi da iza predstavnika koalicije “Albanci odlučno” ne stoje sve partije i da on predstavlja samo dio albanskih glasača.

“Partije koje su imale veću podršku, su zahvaljujući i njima direktno, ostale van parlamenta. Pa ako su se, ponašanjem u DIK-u, zalagali da ostanu jedini predstavnici kako biste mogli pomisliti da će sada djelovati drugačije i da će istrajati u zahtjevima za koje se mi zalažemo godinama. Ne želimo da učvrstimo ničije trgovačke pozicije, niti da legitimišemo polovična rješenja”, rekao je on.

Bonus video: