Škoda Rumster: Mnogo mjesta, a malo problema

Češki kompaktni MPV kao polovni auto predstavlja vrlo racionalnu kupovinu, jer je vrlo izdržljiv, a kvarovi su rijetki i ne iziskuju velika ulaganja.
825 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2014. 08:46h

Iako je kod nas Škoda najpoznatija po modelu oktavija, ovaj češki proizvođač ima još automobila koji mogu da budu interesantni kupcima polovnih vozila. Na primjer, ako vam je potreban manji gradski automobil, a folksvagen Polo i Opel Korsa nemaju dovoljno prostora za vaše potrebe, još od 2005. godine Škoda je dala rješenje u vidu modela Rumster.

Izrađen na osnovi fabije, ovaj praktični porodični kompaktni auto imao je 100 litara veći prtljažnik od Folksvagen Golfa koji je u to vrijeme bio aktuelan.

U servisu “Višni”, ovlašćenom za održavanje Škodinih vozila, kažu da rumster kao polovni auto predstavlja vrlo racionalnu kupovinu.

“Riječ je o vrlo izdržljivom automobilu. Kao i ostali Škodini modeli odlično se pokazao u našim uslovima eksploatacije, i kao privatno i kao službeno vozilo”, kaže serviser Srđan Čejović.

Rumster je dug samo 4,2 metra, a prima pet osoba i 450 litara prtljaga. Najčešće se srijeću trocilindarski motori, benzinski zapremine 1,2 litra i dizelaš 1.4 TDI, a rađen je i sa četvorocilindraskim agregatima.

“Po našem iskustvu najbolje se pokazao 1.9 TDI motor, vrlo je trajan i najmanje se kvari”, objašnjava Čejović.

Motor 1.4 TDI je varijanta 1.9 TDI agregata kod koje je izuzet jedan cilindar, a jeftiniji je za održavanje jer nema takozvani plivajući zamajac.

Kupac bi, međutim, trebalo da obrati pažnju kad je riječ o sistemu ogibljenja. Jedna vrsta ima aluminijumske čaure i nosače, a kod druge su čaure integrisane u viljuške, kao kod Škode Oktavije. “Koncepcija sa čaurama u viljuškama je dosta izdržljivija, ali se ona rijetko srijeće”, kažu u servisu.

Najosjetljiviji dio ogibljenja je takozvani silen blok, koji ne predstavlja veći trošak za vlasnika. Manje greške su primijećene u električnim instalacijama na vratima vozača.

“Zbog tih problema se dešavalo da otkažu električni podizači prozora, staklo se samo podiže i spušta, i dolazi do problema sa bravom”. Kod rumstera koji smo zatekli u servisu “Višni” motor je bio izvađen, jer je morao da ide na generalnu opravku.

“Razlog je isključivo ljudski faktor. Vozač je u ovom slučaju bio naletio na kamen i ije na vrijeme zaustavio vozilo, pa je motor ostao bez ulja”, objašnjava Čejović.

Škoda je naporno radila da izgradi reputaciju kvaliteta, a Rumster je dostojan znaka koje nosi. Unutrašnjost odaje utisak trajnosti i trebalo bi da izađe na kraj sa intenzivnom porodičnom upotrebom. Modele sa šiberom izbjegavajte, jer kažu da znaju da procure, a ako vam se učini da je klima suviše bučna, znajte da je to uobičajeno kod ovog vozila.

Najvažnije od svega, prije kupovine u ovlašćenom servisu provjerite stanje vozila i kilometražu.

Škoda rumster 1.4 TDI – troškovi servisa Veliki servis: 370 € • Filter ulja: 6 € • Filter vazduha: 10 € • Filter klime:10 € Filter goriva: 16 € • Disk pločice (par): 38 € • Gurtne (par): 27 € • Set kvačila: 240 € • Čaura konzole: 8 € • Stabilizator: 12 € • Far: 138 € • Branik prednji: 168 €

Galerija

Bonus video: