EICMA 2014: Sto godina strasti prema dvotočkašima

Vodeći svjetski proizvođači motocikala okupili su se u Milanu, da na najpoznatijem sajmu dvotočkaša na planeti pokažu svoje najnovije proizvode i dostignuća.
2 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2014. 12:58h

Sajam motocikala u Milanu, najveća svjetska izložba dvotočkaša poznatija pod nazivom EICMA (Esposizione internazionale del ciclo e motociclo) otvoren je danas u halama centra Rho Fieramilano na periferiji grada umjetnosti i model.

EICMA ove godine slavi stogodišnjicu, a na sajmu svjetsku premijeru slavi 20 novih motocikala i skutera.

Razlog relativno malog broja premijera je to što je prije samo mjesec u Kelnu održana slična manifestacija.

Međutim, ni to nije moglo da pomrači sjaj manifestacije koja je prvi put održana daleke 1914. godine, i kojoj je ovo 72. izdanje.

Među najznačajnijim premijerama su one na štandu japanskog brenda Yamaha, među kojima je možda najatraktivnija nova generacija čuvenog supersportiste R1.

Suzuki nastupa sa potpuno novim modelom u segmentu sportskih motocikala. GSX-S1000 ABS je nastao na genetskom kodu legendarnog modela GSX-R, a pokreće ga četvorocilindarski motor od 999 kubika.

Od japanskih proizvođača, istakao i se i Kawasaki sa evropskom premijerom novih modela Ninja H2R i Vulcan S, kao i Honda koja je predstavila koncept Moto GP replike RC213V.

Kymco je u Italiji, kao i u većem dijelu svijeta, stekao veliku popularnost zahvaljujući odličnom odnosu cijene i kvaliteta. Tajvanski proizvođač na izložbi u Milanu proslavlja pola vijeka postojanja predstavivši nove modele Downtown 350i, Agility Maxi 300i ABS, People GT 300, kao i avanturistički četvorotočkaš UXV 450i.

Naravno, i evropski proizvođači imaju čime da se pohvale.

BMW je predstavio novi S 1000 XF, sportski turer zasnovan na sportskom S 1000 R, koji je premijerno predstavljen u Kelnu, a prvi put je prikazan i novi F 800 R.

KTM je izložio ulazni enduro model 1050 Adventure, kao i 1290 Super Adventure.

Italijani su sačuvali svjetske premijere za domaći teren, pa se u Milanu prvi put može vidjeti novi Ducati Panigale 1199 i Multistrada, kao i modeli MV Aguste Dragster 800 i Stradale 800.

Sajam je za posjetioce otvoren danas, a traje do nedjelje, 9. novembra.

Galerija

Bonus video: