Molitva majci boginju na disku

Niko do sada nije bio u stanju da prevede misteriozni jezik upisan na disku, koji datira iz 1700. godine p.n.e
143 pregleda 3 komentar(a)
Festski disk
Festski disk
Ažurirano: 02.11.2014. 14:01h

Naučnici su konačno uspjeli da dešifruju misteriozni glineni Festski disk, koji je otkriven još 1908. godine na grčkom ostrvu Krit. Niko do sada nije bio u stanju da prevede misteriozni jezik upisan na disku, koji datira iz 1700. godine p.n.e, kada je minojska civilizacija bila na vrhuncu.

Dr Garet Ovens, koji istražuje ono što u šali naziva "prvim minojski CD -ROM-om" je otkrio ne samo kako je zvučao taj jezik, već i neka od značenja koja nosi. "Zajedno sa Džonom Kolemanom, profesorom fonetike sa Oksforda, proveo sam šest godina pokušavajući da dođem do najboljeg mogućeg čitanja teksta sa diska", kaže Ovens, lingvista istraživač sa Tehnološkog obrazovnog instituta sa Krita.

Tekst sa diska može se pročitati u spiralnom smjeru od spoljašnjeg oboda ka unutrašnjem. Disk, čiji je prečnik 16 centimetara, sadrži 242 slikovna segmenta sačinjena od 45 pojedinačnih simbola.

Koristeci prethodne studije o kritskim hijeroglifima i tekstove na minojskom linearnom A i linearnom B pismu iz vremena antičke Grčke, istraživač je bio u stanju da identifikuje tri ključne riječi:

  • IQEKURJA, što može značiti " trudna majka " i /ili " boginja"
  • IQE , što može značiti "majka" i/ili " boginja" i koja se pojavljuje u više navrata na disku
  • IQEPAJE ili IQE - PHAE, što može značiti " blistava majka" ili " boginja"

Ovens je zaključio da disk možda da sadrži tekst molitve minojskoj boginji.

"Sumnjalo se da je riječ o boginji majci već čitav vijek na osnovu onoga što mislimo da znamo o minojske religij , ali poenta je da to sada dokazano lingvistički", rekao je Ovens.

Bonus video: