Da li na Zemlji postoje antigravitacione komore?

Upravo nedostatak antigravitacionih komora primorava astronaute da idu u svemir...
724 pregleda 0 komentar(a)
austronaut, Foto: Shutterstock
austronaut, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.10.2014. 09:40h

Izgleda da mnogo ljudi vjeruje u teoriju da NASA posjeduje tajne komore za trening u kojima gravitacija jednostavno može da se isključi. Međutim, od gravitacije ne možete tek tako da pobjegnete.

Gravitacija odnosno sila teže je fizička interakcija koja izaziva privlačenje između tijela, a što je posljedica njihove mase. To je jedna od četiri osnovne sile koje djeluju u prirodi, predstavlja silu privlačenja između materijalnih tela svih veličina - od atoma do planeta u galaksijama, zvijezda u univerzumu, itd.

Dakle, sila koja privlači naša tijela, naše kuče i sve ostalo ka našoj planeti Zemlji. Čak i u orbiti, gdje astronauti ne osjećaju silu gravitacije, ona je svakako prisutna. Gravitacija je jednostavno zamaskirana "slobodnim padom" koji vrši šatl dok se kreće oko zemlje. Samo kada ste duboko u svemiru, van polja svih planeta i zvijezda, možete da osjetite bestežinsko stanje, odnosno možete da pobjegnete sili gravitacije. Do sada nije otrkivena tehnologija koja može da neutralište silu gravitacije. Najbolji način da oponašate bestežinsko stanje na Zemlji je da se ukrcate na avion koji se kreće putanjom parabole. Takvi avioni koji su nazvani "povraćka komete", zbog osjećaja mučnine koji izazivaju, dozvoljavaju svojim putnicima da plutaju u bestežinskom stanju nekoliko minuta dok je avion u slobodnom padu, odnosno kada se kreće na dole. U ovakvim avionima astronauti se obučavaju za svoje misije. Upravo nedostatak antigravitacionih komora primorava astronaute da idu u svemir. Jer, bez načina da se gravitacija "isključi" na Zemlji, naučnici moraju svoje eksperimente da "pošalju" u orbitu kako bi se istraživanja vršila u bestežinskom stanju. Na Internacionalnim svemirskim stanicama vršeno je mnoštvo eksperimenata vezanih za efekat bestežinskog stanja, uključujući tu i šta se dešava sa virusima u tom stanju (postaju lakše prenosivi), šta sa kristalima (dobijaju mnogo veće proporcije), ali i kakav uticaj ima na čovjekovo tijelo (smanjuje gustinu kostiju i utiče na vid). Naučnici se nadaju da medicinska sredstva stvorena u orbiti mogu da pomognu pri rješavanju kako ovih tako i zdravstvenih problema na Zemlji. Ukoliko čovječanstvo planira da istraži svemir u budućnosti biće mu potrebna mnogo bolja sredstva za manipulaciju gravitacijom od postojećih ili bar način koji će umanjiti ili zaustaviti loš efekat bestežinskog stanja na ljudsko tijelo, tako da su bestežinske komore, za sada samo plod mašte.

Bonus video: