"Bankrotiraćete ako vas dobijemo"

„To je trećina crnogorskog BDP-a i značilo bi bankrot države i ugrozilo građane. Zato se Vlada igra sudbinom građana"
31 komentar(a)
Pavel Primakov, Foto: CEAC
Pavel Primakov, Foto: CEAC
Ažurirano: 28.10.2014. 07:12h

Crna Gora bi mogla da bude oštećena za milijardu eura ako arbitražni sud donese presudu u vezi sa Kombinatom aluminijuma u korist CEAC-a, iza kojeg stoji ruski biznismen Oleg Deripaska, poručeno je iz tog preduzeća.

„To je trećina crnogorskog BDP-a i značilo bi bankrot države i ugrozilo građane. Zato se Vlada igra sudbinom građana. To bi bilo i upozorenje međunarodnim faktorima o realnosti Crne Gore, usljed manjka poštovanja vladavine prava i užasnog tretmana kojeg imaju strani investitori“, rekao je viši savjetnik CEAC-a Pavel Primakov u intervjuu “Vijestima”.

Primakov je dodao da bi država o tome morala da vodi računa i zbog pristupnih pregovora za članstvo u EU.

Kiparsko-ruski CEAC je upravljao Kombinatom aluminijuma od 2005. do jula prošle godine, kada je u KAP uveden stečaj na zahtjev Vlade.

Građani Crne Gore su, zahvaljujući psorazumu iz 2009. Vlade i CEAC-a, platili preko 135 miliona eura kredita KAP-a, plaćali su subvencije za struju, otpremnine... Iz Vlade su saopštili da je stečaj otvoren jer CEAC nije plaćao obaveze, kao i da je “ugrozio imovinu države”.

Primakov je ponovio da Vlada Crne Gore “nije bila voljna da razgovorima riješi nagomilane probleme u Kombinatu aluminijuma”, zbog čega je CEAC odlučio da pokrene međunarodnu arbitražu za koju su ubijeđeni da će je dobiti.

Primakov je na pitanje da li je moguć nov dogovor Vlade i CEAC-a, sličan onom o poravnanju iz 2009. godine, odgovorio negativno.

„Mi smo u više navrata javno i interno pozivali Vladu Crne Gore da u pregovorima dođemo do rješenja ovog spora, ali su svi naši pozivi svakog puta bili odbijani ili ignorisani“, kazao je Primakov. Dogovor, naveo je on, traži saglasnost i dobru volju obiju strana, ali tvrdi da je nije bilo na crnogorskoj strani.

„Zbog toga smo morali da se okrenemo međunarodnoj arbitraži“, dodao je Primakov.

Na pitanje da li vjeruje da će CEAC dobiti arbitražu, Primakov odgovara da je situacija prilično jasna te da su njihove tvrdnje potkrijepljene dokumentacijom i činjeničnim stanjem.

„Zato smo apsolutno ubijeđeni da će arbitražni sud donijeti presudu u našu korist u svim instancama. Vlada Crne Gore je stalno podrivala našu investiciju u KAP-u. Ugovor o poravnanju 2009. je trebalo da precizira odnose među nama i odredi sudbinu KAP-a ka profitabilnosti, da bude uspješan industrijski koncern. Nažalost, Vlada nije poštovala uslove koje je sama zadala i nastavila je da opstruira naše aktivnosti do granice ukidanja našeg vlasništva u KAP-u, proglašenja stečaja i nezakonite prodaje imovine - kako je i utvrdio sud u Nikoziji“, ocijenio je Primakov.

On nije htio da komentariše utisak dijela javnosti da je propast KAP-a zapravo cijena dogovora premijera Mila Đukanovića i ruskog oligarha Olega Deripaske.

„Nije prikladno za CEAC da govori u ime ni Đukanovića ni Deripaske i ne želimo da komentarišemo spekulacije. Mi smo zabrinuti zbog problema u KAP-a i tražimo pošten tretman kao značajnim investorima u KAP i cijelu crnogorsku ekonomiju“, poručio je Primakov.

Bonus video: