"Dron" gura Front i Lekića udesno

Vraćanjem nacionalnoj retorici dio funkcionera Nove i PzP-a otežava najavljene reforme u Lekićevom savezu
80 pregleda 50 komentar(a)
DF, Foto: Boris Pejopvić
DF, Foto: Boris Pejopvić
Ažurirano: 28.10.2014. 06:47h

Vraćanjem nacionalnoj retorici, nakon dvije godine građanskog kursa u Demokratskom frontu, dio funkcionera Nove srpske demokratije, svjesno ili ne, otežava reformu Fronta koju zagovara dio tog političkog saveza i slabi poziciju Miodraga Lekića koji je prvi zagovornik tog procesa.

Moguće je da funkcioneri stranke Andrije Mandića na taj način pokušavaju da riješe unutarpartijske odnose ili možda sračunato jačaju pozicije unutar srpskog biračkog tijela u susret Kongresu SNP-a, ali se najrealnijim čini da to rade u strahu od prerastanja “Srpske incicijative”, predvođene Novicom Stanićem, u političku organizaciju koja bi im mogla odnijeti dio biračkog tijela.

Iako je pokušaj otimanja biračkog kolača Nove doživio fijasko na parlamentarnim izborima 2012. kada Srpska lista, sa sličnim političkim subjektima kao i Srpska inicijativa, nije prešla cenzus, direktor CEMI-ja Zlatko Vujović smatra da se, između ostalog, pozivi na zaustavljanje velikoalbanskog projekta mogu tumačiti kao odbrana izvornog biračkog tijela Nove.

“Dok nema partije ili koalicije te orijentacije, koja se može nadati parlamentarnom statusu, Nova može da eksperimentiše sa građanskom orijentacijom. Bez podrške tog dijela biračkog tijela Nova bi bila minoran politički subjekt i stoga ne čudi što u susret odmjeravanju snaga unutar Fronta, Mandić ojačava svoje pozicije isticanjem 'srpskih' identitetskih stavova, vodeći Novu dodatno udesno”, smatra Vujović.

Iako se uoči parlamentarnih izbora Nove uramila u građansku retoriku Lekićevog saveza, pozivajući na prestanak podjela, poslanici Nove Slaven Radunović, Emilo Labudović i Strahinja Bulajić vratili su se identitetskim temama odmah nakon najava da bi DF mogao biti reformisan uključivanjem novih partija i političara.

Incident sa “dronom”, koji je na fudbalskoj utakmici u Beogradu nosio zastavu Velike Albanije, prebačen je na politički teren izjavom Nebojše Medojevića da albanski političari, koji se javno ne ograde od Velike Albanije, u suštini podržavaju taj projekat. Medojević je tako u sjenku bacio zahtjev Emila Labudovića tužilaštvu da reaguje protiv organizatora slavlja albanskih navijača u Plavu, Tuzima i Gusinju, ali i medijsko sparingovanje Jovana Vučurovića sa neuticajnim ideologom “Prirodne Albanije” Kočom Danajem.

Nije jasno zašto je Medojević, kao predsjednik građanskog PzP-a, izašao sa ovakvim stavovima, osim ako ne pomaže dijelu Nove da oslabi uticaj Lekića.

Dok Medojević za “Vijesti” kaže da pitanje da li priče o Velikoj Albaniji mogu ugroziti građansku karater DF-a treba uputiti Novoj, Vučurović cijeni da u njegovim izjavama nema ništa sporno. On je kazao da Nova nikada nije odustala od borbe za prava Srba u Crnoj Gori, ali da je partijski program uklopila u širi kontekst srpsko-crnogorskog pomirenja, što je suština DF-a. On cijeni da se na upozorenja o projektu Velike Albanije ne može gledati kao nacionalizam: “I da svi zažmure i da se svi prave da se ništa nije desilo u Ulcinju, Plavu i Tuzima nakon utakmice u Beogradu, to neće spriječiti one koji imaju namjeru da grade taj velikodržavni projekat da nastave da rade u tom pravcu”.

Iako tvrdi da se iza oštrih izjava ne krije strah od reformi u Frontu, Vučurović dodaje da Nova ne može izgubila uticaj u tom savezu jer ga je osnovala sa PZP-om.

Vujović očekuje dodatno protivljenje reformama u Frontu, navodeći da će Nova pokušati da vrati dio birača koje im je Srđan Milić “odlomio proruskom kampanjom” na lokalnim izborima: “Nova je razapeta između želje da osvoji politički centar koji vodi ka osvajanju vlasti, ali je i zarobljena strukturom birača koji nijesu spremni da usvajaju nove obrasce ponašanja koje Evropa traži od njih”.

Nova partija stvara prostor Lekiću

Vujović tvrdi da odbijanje transformacije Fronta u jednu političku partiju gura Lekića ka traženju održive pozicije. Konstituenti DF će, smatra on, morati da nađu model za nove birače jer sadašnji format ne može dobiti veću podršku.

“Lekićeva sadašnja pozicija lidera je više simboličkog karaktera, jer Front nije stvarna organizacija, već neformalna koalicija. Ne bi me iznenadilo da Lekić krene ka formiranju političke partije, što ne bi značilo napuštanje DF-a već labavljenje veza unutar ovog bloka. Takav potez bi mu otvorio manevarski prostor i pristup biračima 'suverenističke' orijentacije”, smatra Vujović.

Bonus video: