Popović: Nijesam prodavao stanove solidarnosti

Popović je optužbe zaposlenih u u opštinskim firmama u Baru nazvao lažima, istakavši da je tim povodom dva puta bio pozivan na saslušanje kod javnog tužioca u tom gradu
7 komentar(a)
Danilo Popović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Danilo Popović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.10.2014. 12:28h

Predsjednik borda direktora Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI) Danilo Popović negirao je optužbe da je prodavao stanove solidarnosti u Baru sa bivšim gradonačelnikom Žarkom Pavićevićem.

Popović je optužbe zaposlenih u u opštinskim firmama u Baru nazvao lažima, istakavši da je tim povodom dva puta bio pozivan na saslušanje kod javnog tužioca u tom gradu.

“Istina je jedna i može se dokazati papirima. Ponio sam kompletnu dokumentaciju i nije bilo potrebe da bilo šta komentarišem, pored te dokumentacije”, kazao je Popović na konferenciji za medije. Istakavši da gradnja stanova solidarnosti više nije unosan posao, “jer jedva pokrivaju troškove”, Popović je naglasio da njegova plata u Fondu iznosi dva i po prosječna lična dohotka.

Zaposleni u opštinskim firmama u Baru pozvali su sredinom oktobra vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića, predsjednika opštine Bar Zorana Srzentića, opozicione partije i Mrežu za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da preispitaju poslovanje Fonda i njihovu saradnju sa bivšim gradonačelnikom Žarkom Pavićevićem, jer se u Baru “pokazalo da to nije Fond za gradnju sindikalnih jeftinih stanova već dobro osmišljen sistem za organizovanu pljačku državne imovine i građana zarad bogaćenja uskog kruga ljudi bliskog poznatom sindikalcu tajkunu Danilu Popoviću”.

Oni su od nadležnih zatražili i da ispitaju gdje je nestalo 45 stanova solidarnosti namijenjenih ljudima koji decenijama nemaju riješeno stambeno pitanje.

Izvršni direktor CFSSI Boris Mihailović ocijenio je juče da opština Bar ni nakon 16 mjeseci od izgradnje stanova solidarnosti nije uplatila učešće od 20 odsto, što predstavlja preduslov da njeni zaposleni mogu kupiti stanove.

“ Da bismo prevazišli problem i dali opštini Bar dodatni rok...nijesmo odmah oduzeli stanove, nego smo opštini dali mogućnost da te stanove raspodijeli opet u nekom razumnom periodu poslije toga. Uzeli smo kredit od NLB Montenegro banke od 1, 5 miliona eura, koji je trebalo da pokrije taj iznos sredstava njihovih stanova, dok oni izvrše raspodjelu. Od opštine smo dobili saglasnost na upis hipoteke na stanove”, kazao je Mihailović.

Istakavši da ni nakon više urgencija nijesu uspjeli da realizuju stanove preko opštine, Mihailović je naveo da su nakon pristizanja rata za kredit, bili u obavezi da te stanove daju drugim kolektivima. Mihailović je objasnio da su tri zgrade u Baru, koje su počeli da grade početkom 2012. godine , završene u junu 2013. a useljene u avgustu iste godine.

“Procedura je ispoštovana do kraja... Formirana je Komisija...koja je izvršila raspodjelu stanova i opredijelila je kvote svim preduzećima koja su ispunila uslov Fonda da uplate 7.000 eura za jednosoban, a 10.000 eura za dvosoban stan. Ne postoji preduzeće koje je uplatilo taj iznos, a da je ostalo bez stana”, kazao je Mihailović, naglasivši da projekat izgradnje stanova sa doprinosom opštine i lokalih službi prevazilazi iznos od 20 miliona eura.

On je naglasio da bilo koji tužilac može da dođe i provjeri da je Fond prodao svaki stan stanovnicima Crne Gore po cijeni od 780 eura po kvadratu i da cijena od 480 eura, koju pominju arksi opštinari, „ne postoji“.

Popović je kao dokaz da to nije tržišna cijena, kazao da su stanovi, nakon završetka ugovora sa Fondom i dobijanja statusa lične svojine, prodavani po cijeni od 1.200 do 1.600 eura.

“Krajnji kupci koji su kupili stanove u naše tri zgrade u Baru su sigurno uštedjeli preko 7, 5 miliona eura”, kazao je Popović.

Bonus video: