Yahoo povećao profit 23 puta

Yahoo je obećao da će akcionarima podijeliti najmanje polovinu prihoda dobijenih od IPO Alibabe, koja se pokazala najveće u istoriji Vol strita
0 komentar(a)
Yahoo, Foto: Beta/AP
Yahoo, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.10.2014. 08:21h

Internet kompanija Yahoo povećala je neto profit u trećem tromjesečju skoro 23 puta, što je bolje od očekivanja tržišta.

Rast profita posljedica je prodaje udjela u Alibaba grupi tokom njene inicijalne javne ponude (IPO) za 6,3 milijarde dolara nakon obračuna poreza, prenosi Capital.ba.

Yahoo je obećao da će akcionarima podijeliti najmanje polovinu prihoda dobijenih od IPO Alibabe, koja se pokazala najveće u istoriji Vol strita.

Predstavnici Yahooa su kazali da je neto profit u periodu od jula do septembra dostigao 6,8 milijardi dolara ili 6,7 dolara po akciji, dok je u trećem tromjesečju prošle godine bio 297 miliona dolara ili 34 centi po dionici.

Ukupni prihodi porasli su manje od jedan odsto, sa 1,14 milijardi dolara na 1,15 milijardi dolara. Prihodi bez uračunatih troškova za internet-saobraćaj povećani su sa 1,08 milijardi USD na 1,09 milijardi dolara. Analitičari su prognozirali korigovanu dobit kompanije na nivou od 30 centi po akciji, uz prihode bez učešća internet saobraćaja od 1,04 milijardi dolara.

Poslije prodaje akcija Alibabe pojačan je pritisak na rukovodstvo Yahooa, na čelu sa izvršnim direktorom Marissom Mayer. Udio Alibabe koji je ostao u vlasništvu Yahooa vrijedi oko 34 milijarde dolara

Investitori su bili nezadovoljni prihodima od reklama i tražili su radikalne promjene. Između ostalog, čuo se i prijedlog o spajanju Yahooa i AOL-a, najvećeg svjetskog internet provajdera.

Bonus video: