Leksus NX300H: Hibrid koji uliva strahopoštovanje

Leksusov prvi SUV srednje veličine svojim izgledom, luksuzom i performansama ozbiljno staje na žulj njemačkim modelima
490 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2014. 19:55h

Ako je leksus NX opasan onoliko koliko izgleda, onda njegovi protivnici zaista imaju razloga za brigu. Prvi SUV srednje veličine u istriji Leksusa krase oštre ivice i forme, a gledajući ga pomislićete da možete da se posij ečete na neku od njih. Dužinom od 4,63 metra, NX se savršeno uklapa u svoju klasu. Međutim, njemački konkurenti bar za sada nemaju ono što ima Leksus kada je u pitanju pogonski sistem. Naime, NX300h pokreće hibridni sistem lcoji se sastoji od 2,5-litarskog benzinca i dva elektromotora, a ukupna snaga je 194 konja. Zahvaljujući jednom od elektromotora koji šalje snagu na zadnju osovinu, automobil ima 4x4 pogon. Vozač može da prati trenutne aktivnosti hibridnog sklopa na monitoru u unutrašnjosti, gdje je prikazana raspodjela energije i punjenje baterije, zahvaljujući kojoj možete da vozite i u potpuno električnom načinu rada.

Kad je riječ o unutrašnjosti, ona je na nivou jednog leksusa, a to znači da se graniči sa savršenim. Bes-prekorna izrada i kvalitet materijala kod NX-a su spojeni sa specifičnim dizajnom komandne table koja i sama u gornjem dijelu stvara oštru ivicu i odlično se uklapa u imidž kom-pletnog vozila. Testni model je presvučen kožom i tamo gdje možda nije bilo potrebe, pa je utisak luksuza zaista izražen. Što se komfora tiče, o njemu ne treba da brinu ni putnici na zadnjim sjedištima, koji imaju sasvim dovoljno prostora, a zbog ravnog poda u zadnjem dijelu može bez problema da se vozi i peta osoba. Svi putnici pozadi imaju opciju podešavanja naslona po uglu, a prtljažnik od 475 litara je nešto manji nego kod konkurenata. Sve komande u kabini NX-a su jednostavne za rukovanje, a putem rotacionog prekidača na dijelu između sjedišta i velikog monitora lako se upravlja multimedijalnim i informativnim uređajem.

Samo malo naprijed nalazi se prekidač kojim možete da mijenjate narav ovog automobila, jer tamo možete da odaberete jedan od tri načina rada: eko, normal i sport. U početku smo, vozeći auto u ekološkom načinu rada, pomislili da je NX prilično trom, ali sve to možete da promijenite samo jednim potezom. Dok vozite u ekološkom modu, leksus NX je miran kao jagnje. Prebacivanjem u sportski način rada on postaje divlja zvijer što vozač osjeti i po odzivu na gas i po zvuku. NX u krivinama teško možete da izbacite iz putanje. Auto je toliko stabilan i precizan da ga može kontrolisati i neiskusan vozač. Za prenos snage je zadužen CVT mjenjač, koji reaguje prilično brzo. Lista opreme paketa F sport u testnom primjerku je predugačka da bismo je prenijeli u cjelosti, a izdvojićemo najmodernije bezbjednosne sisteme, specijalna sjedišta, LED svjetla i alu-točkove od 18 inča. Uz metalik boju i navigaciju, cijena ovako opremljenog NX-a kod ovlašćenog zastupnika Leksusa u Crnoj Gori iznosi 52.500 eura, što je ekvivalentno konkurentskim dizelašima manje snage.Tehnički podaci

  • Dxšxv: 4,63 x 1,85 x 1,65 m
  • Međuosovinski razmak: 2,66 m
  • Motor: benzinski, 2494 cm3,155 KS
  • Elektromotori: prednji 141 KS, zadnji 68 KS
  • Ukupna snaga sistema: 194 KS
  • Najveća brzina: 180 km/h -0-100 km/h: 7,3 s
  • Potrošnja: 5,31

Potrošnja goriva na nivou dizelaša Leksus deklariše potrošnju goriva od samo 5.3 litara na 100 kilometara, čemu ne mogu da pariraju čak ni konkurentski dizelaši slične snage. Istina, kod nas je NX trošio oko sedam litara, ali sa druge strane, od 0 do 100 km/h ovaj auto može da ubrza za samo 7.3 sekunde, što opet predstavlja izazov i za benzinske i za dizel modele njemačkih konkurenata.

Jedina stavka u kojoj NX,zaostaje za njima je maksimalna brzina, koja iznosi 180 km/h.

Galerija

Bonus video: