Podrška EU Zapadnom Balkanu ključna za nastavak reformi

Drljević je u Berlinu učestvovao na godišnjoj radnoj grupi Jugoistočne Evrope, čija je ovogodišnja tema „Sagledavanje Strategije proširenja EU i njenog uticaja na reformske procese na Zapadnom Balkanu“
71 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Drljević, Berlin, Foto: Vlada Crne Gore
Aleksandar Drljević, Berlin, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 22.11.2018. 12:30h

Podrška Evropske unije (EU) Crnoj Gori doprinos je ukupnoj evropskoj stabilnosti i ohrabrenje Zapadnom Balkanu za nastavak reformi, ocijenjeno je na sastanku glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića sa njemačkim državnim ministrom za Evropu, Mihaelom Rotom. 

Kako je saopšteno iz Glavnog sekreterijata Vlade, Drljević je informisao Rota o statusu u pregovorima, naglasivši da Crna Gora očekuje otvaranje poglavlja 27 u decembru, kao i intenziviranje razgovora o otvaranju poglavlja 8 –Konkurencija. 

Sagovornici su saglasni da je napredak u poglavljima 23 i 24 ključan u pristupanju Crne Gore EU, i da je važno nastaviti sa dobrim rezultatima u oblasti vladavine prava.

„Pristupni pregovori su najbolji mehanizam za izgradnju kapaciteta države i usvajanje evropskih standarda, kako bi našim građanima obezbijedili kvalitetniji život“, istakao je Drljević.

S druge strane, dodao je on, podrška Crnoj Gori znači jačanje ideje o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i doprinos ukupnoj evropskoj stabilnosti, a time i ohrabrenje drugim zemljama u regionu za nastavak reformi i približavanje EU.

Prema riječima Rota, Evropskoj uniji su potrebne dobre vijesti sa Zapadnog Balkana, a Crna Gora je primjer pozitivne priče.

On je rekao da je politika proširenja EU jedna od najuspješnijih, ističući važnost predstojećih izbora za Evropski parlament.

„Nadamo se da će nova struktura Evropskog parlamenta biti jednako posvećena politici proširenja i jačanju saradnje sa regionom Zapadnog Balkana. Crna Gora može da računa na podršku Njemačke u sprovođenju svih reformi koje će je odvesti u EU“, poručio je Rot.

Drljević je u Berlinu učestvovao na godišnjoj radnoj grupi Jugoistočne Evrope, čija je ovogodišnja tema „Sagledavanje Strategije proširenja EU i njenog uticaja na reformske procese na Zapadnom Balkanu“.

Poručio je da je na državama Zapadnog Balkana najveći teret reformi, i istakao da je podrška EU veoma važna, posebno imajući u vidu izazove sa kojima se Unija suočava.

„Kad je u pitanju pristupanje EU, za Crnu Goru je posebno značajno poštovanje principa napredovanja u skladu sa individualnim rezultatima i zaslugama", kazao je Drljević.

Sa druge strane, kako je poručio, Crna Gora je veoma posvećena razvijanju dobrosusjedskih odnosa, regionalnoj stabilnosti i međusobnoj saradnji, koji su veoma važni za integraciju Crne Gore i Zapadnog Balkana u EU, ali i za jačanje Evrope.

Preporučujemo za Vas