Vozili smo Nisan Pulsar: Čudo prostora

Prednji dio vozila nepogrešivo ukazuje da je ovdje riječ o prepakovanom kaškaiju. Maska u V obliku i faorovi koji se povlače unazad prepoznatljivi su elementi
242 pregleda 2 komentar(a)
Nisan Pulsar
Nisan Pulsar
Ažurirano: 14.10.2014. 19:13h

Kosta Brava, ili na španskom divlja obala, popularna turistička destinacija u Kataloniji, područje je koje je Nisan izabrao za promociju svog najnovijeg modela.

Ova obala je pravi magnet za turiste iz čitave Evrope, pa se u Nisanu nadaju da će se ta privlačnost prenijeti i na ovaj automobil. Ime mu je pulsar - i on je novi japanski samuraj za borbu u takozvanoj golf klasi, koju je Nisan napustio još 2007.

Međutim, pulsar ni u kom slučaju ne treba potcjenjivati, bez obzira što se njegovi prethodnici almera i tiida nijesu proslavili. Jer Nisan više ne luta, otkad ima pobjednički recept zvani kaškai. Karakter jednog od najuspješnijih automobila današnjice Nisan prenosi u ovaj segment, što može da se vidi iz aviona.

Prednji dio vozila nepogrešivo ukazuje da je ovdje riječ o prepakovanom kaškaiju. Maska u V obliku i faorovi koji se povlače unazad prepoznatljivi su elementi.

Pozadi je slična situacija. Velika svjetla u bumerang formi djeluju možda malo nezgrapno, ali istovremeno čine da pulsar izgleda veći nego što zapravo jeste.

Sa druge strane, daleko od toga da se radi o malom autu. Karoserija je veća od prosjeka ove klase (439 x 177 x 152 cm) što može da bude prednost.

Dovoljno je napomenuti da je rastojanje između osovina ogromnih 2,7 metara, od čega profitiraju svi koji se nalaze u vozilu. Komfor na zadnjim sjedištima koji nudi pulsar rijetko se nalazi i kod limuzina višeg segmenta. Dizajneri nijesu izgubili iz vida ni prtljažnik, koji je sa 385 litara jedan od najvećih u klasi.

Kada se nasloni zadnjih siceva obore, dobija se mnogo više, a jedine mane gepeka su nešto viša ivica i neravna podnica.

Unutrašnjost je jednostavno uređena, što znači da je vrlo praktična. Na raspolaganju je veliki broj kaseta, pregrada i džepova. Ono što se možda ne može osjetiti putem slike je utisak kvaliteta koji se stiče u unutrašnjosti ovog automobila, a po čemu je Nisan itekako poznat.

Već tokom prvih kilometara vožnje od Barselone prema Žironi, Pulsar je ostavio utisak vrlo rafiniranog automobila. Izolacija kabine je izuzetna, pa do ušiju dopire samo blago hučanje vazduha preko retrovizora.

Sjedišta su raskošna, a uz volan koji se podešava i po visini i po dubini, namjestili smo se idealno.

Japanci su se potrudili da zadovolje sportske prohtjeve klijenata u ovoj klasi i sjedišta su opremili istaknutim bočnim osloncima, ali to još nije na nivou nekih konkurenata.

Pulsar se nudi u tri paketa opreme, a pored komfora, značajno mjesto zauzima bezbjednost. U dva viša nivoa kupac dobija sistem autonomnog kočenja, automatske farove,.

Najbogatija oprema sadrži i LED farove, detekciju pješaka, pomoć za držanje saobraćajne trake i nadgledanje mrtvog ugla. Dostupan je i monitor na kome se vidi kompletan prostor oko vozila.

Nisan planira da godišnje u Evropi prodaje 65.000 primjeraka pulsara. Ovaj automobil je kod nas upravo predstavljen na sajmu u Budvi, a cijena osnovne verzije je blizu 15.000 eura, što znači da će pulsar da bude vrlo konkurentan.

Dizelaš teško da potroši preko 5 litara

U početku će u ponudi da budu dizel motor od 110 konjskih snaga i turbobenzinac od 115 konja, a za koji god da se odlučite nećete pogriješiti.

Dizel je možda nešto prijatniji za vožnju, iako ga treba sačekati da se digne na 2.000 obrtaja. Što se tiče potrošnje jedva smo je u kombinovanom ciklusu podigli na pet litara, i to tek nakon što smo dobro nagazili na gasna autoputu. Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 11,5 sekundi, a najveće brzina je 190 km/h.

Sa druge strane, turbobenzinac radi u širem opsegu obrtaja, a potrošnja mu je za oko litar i po veća. Performanse su slične kao kod benzinca. Najveća brzina je ista, a do stotke benzincu treba 10,7 sekundi. Nisan najavljuje i benzinsku varijantu od 190 konjskih snaga, koja bi na tržištu trebalo da se nađe iduće godine.

Bonus video: