Hibrid Asterion: Tiha kao sjenka, brz kao munja

Prema tradiciji kompanija iz Sant Agate Bolonjeze svojim modelima daje ime poznatih bikova iz prošlosti, pa nas je zanimalo otkuda potiče ovaj naziv
77 pregleda 1 komentar(a)
Lamborgini, Foto: Business Insider
Lamborgini, Foto: Business Insider
Ažurirano: 14.10.2014. 19:10h

Ovo je auto koji bi mogao da donese revoluciju u brend lamborgini.

Koncept čije puno ime glasi Asterion LPi 910-4, ušao je na velika vrata, ali bez mnogo buke, zapravo, bio je tih kao sjenka. Vjerovali ili ne, ovo je Lamborgini sa hibridnim pogonom, prvi u istoriji ovog brenda.

Prema tradiciji kompanija iz Sant Agate Bolonjeze svojim modelima daje ime poznatih bikova iz prošlosti, pa nas je zanimalo otkuda potiče ovaj naziv.

"Ime Asterion dolazi iz grčke mitologije. To je bilo ime minotaura, stvorenja koje je pola bik, pola čovjek. Mi koristimo ovu osobinu kod našeg automobila", kazao nam je na štandu u Parizu Štefan Vinkelman, direktor Lamborginija.

Asterion predstavlja i stilsko odstupanje od dizajnerske filozofije koja krasi aktuelne modele Lamborginija, hurakana i aventadora. Zapravo, on vizualno podsjeća na neke slavne klasične Lamborginijeve Gran turere.

Ako ste kao ljubitelj ekstremnih performansi razočarani primjenom hibridne tehnologije u jednom Lamborginiju,

činjenice govore da performanse nijesu ugrožene. Samo tri elektromotora koja učestvuju u radu hibridnog sistema isporučuju čak 300 konjskih snaga, a tu je i snažni V10 motor, pa kompletna snaga sistema iznosi 910 konja, što znači da je ovo najjači lamborgini svih vremena.

Zvaničnici kompanije su potvrdili da asterion iz mjesta do 100 km/h može da ubrza za samo 3 sekunde i da dostigne maksimalnu brzinu od 320 km/h.

Istina, postoje nešto brži Lamborginijevi automobili, ali ni jedan pod njih ne možete voziti na struju, potpuno nečujno, i to brzinom do čak 125 km/h.

Pitanje koje se moglo čitati sa usana onih koji su kružili oko italijanskog automobilskog polubožanstva glasilo je "hoće li ga proizvoditi?".

Mada je Lambo u bližoj prošlosti pokazao dva koncepta, Urus i Estok, koji nikada nijesu ugledali svjetlo dana, asterion ima dobre šanse da se nađe na drumu.

Ovaj auto ima karakter i snagu, i ima smisla u svijetu u kojem norme o emisiji gasova i visoki porezi sprečavaju bogate ljude da kupuju ekstremne sportske automobile.

Bonus video: