Fordov Ecoboost motor stvoren za naša brda

65 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2014. 10:43h

Ljubitelji Forda, potencijalni kupci i predstavnici medija, tokom prethodnog vikenda su imali priliku da probaju aktuelna vozila marke Ford, koji je nekoliko godina unazad bio gotovo zaboravljen na našem tržištu.

Testiranje je omogućio ovlašćeni zastupnik ovog brenda u Crnoj Gori, firma "Pegasus", koja je nedavno preuzela prodaju i servis, a mi smo konačno mogli da se upoznamo sa najnovijim Fordovim tehničkim dostignućima.

Na raspolaganju smo imali pet modela iz aktuelne ponude, Fijestu, Fokus, C-Maks, B-Maks i Kugu.

Ipak, najviše nas je zanimao Ecoboost turbobenzinski motor, agregat koji već tri godine zaredom osvaja titulu “Međunarodnog motora godine”.

Već prvi kilometri odvoženi sa ovim agregatom jasno stavljaju vozaču do znanja da njegovu malu zapreminu od samo jedan litra ne treba potcjenjivati.

Velika snaga praćena je i izvanrednim odzivom na gas i osjećajem koji pruža u realnoj vožnji, uzbrdo juri sa nevjerovatnom lakoćom, a potrošnja mu je praktično na nivou dizelaša.

Na primjer, Fijesta opremljena Ekobust motorom od jedan litar u kombinovanom ciklusu troši 4 i po litra. Ovaj gradski auto je nedavno restilizovan, pa je dobio masku sličnu Aston Martinovoj, a čuvene vozne osobine su dodatno unaprijeđene.

Da bi Ekobust tehnologiju približio domaćim vozačima, Ford je riješio da za budvanski sajam pripremi izuzetno povoljnu cijenu za model C segmenta, Fokus.

Porodični kompakt sa turbobenzincem od 100 konja će na sajmu biti dostupan za 11.990 eura.

“Ecoboost motori mogu u potpunosti da se održavaju u našem servisu, a troškovi servisiranja su slični ostalim klasičnim benzinskim agregatima”, kazao nam je Aco Banićević, menadžer prodaje.

Za predstojeći budvanski sajam u Fordu su pripremili specijalne cijene i za ostale modele, a posebne povoljnosti važe za kupovinu vozila na lizing.

Sva Ford vozila čija vrijednost ne prelazi 17.000 eura moći će da se kupe na kredit bez učešća, po povoljnim kamatama koje će važiti sa vrijeme sajma.

Utisak koji je ostao nakon kratkog, ali sadržajnog vremena u novim Fordovima je da ljubitelji Plavog ovala imaju razloga za zadovoljstvo.

Za vrijeme odsustva sa našeg tržišta, njihov omiljeni brend je grabio velikim koracima naprijed, i u tehnološkom i u dizajnerskom smislu.

Galerija

Bonus video: