Mercedes otkrio dizajn kamiona budućnosti

Njemci otjelotvorili tehnički izvodljivu viziju dugoprugaša sjutrašnjice
204 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2014. 18:41h

Dajmler je na sajmu u Hanoveru predstavio kompletno izdanje projekta "kamion budućnosti 2005", koji nam je najavio još prije par mjeseci kada smo prisustvovali demonstraciji autonomne vožnje u Magdeburgu.

Kamion koji bi trebalo da uvede revoluciju u drumski transport robe, u velikom stilu je ušao na binu na ekskluzivnoj prezentaciji dan prije otvaranja sajma u Hanoveru, kojoj je prisustvovao i autor ovog teksta.

"Ovo mi nije prvi auto kojim sam došao na scenu, ali ova noć je za mene posebna. Prvi put sam dovezen na scenu, a nijesam vozio", kazao je Volfgang Bernard, direktor sektora za kamione i autobuse u Dajmleru.

Sama tehnologija na kojoj je zasnovan ovaj kamion nije nepoznata u automobilskom svijetu, ali je prvi put primijenjena kod teškog teretnog vozila.

Autonomna vožnja je zasnovana na nekoliko radarskih uređaja i kamera, koji predstavljaju “oči kamiona” i obezbjeđuju vitalne informacije za ostale uređaje.

I dok smo vas sa ovom tehnologijom upoznali još prije par mjeseci, najveća novost je izgled kamiona, koji zaista nikoga ne može da ostavi ravnodušnim. Kabina je potpuno glatka, a umjesto klasičnih farova, LED sijalice su instalirane ispod farbe.

Na osnovu boje farova, možemo da znamo kako kamion funkcioniše. Ako je svjetlo bijelo, tada vozač upravlja vozilom, a ako je plavo tada kamion upravlja sam sobom. LED lampe zamjenjuju i žmigavce.

Još jedna inovacija je sistem pomoći koji nadgleda takozvani mrtvi ugao pomoću radara smještenih ispred zadnje osovine. Dok kamion sam upravlja vozilom, vozač može da uživa u sjedištu koje može da se zakrene za 45 stepeni. U kabini ima dosta prostora, zahvaljujući tome što je ležaj pomjeren u njen gornji dio.

Centralne konzole nema, a umjesto sjedišta suvozača, u zadnjem dijelu postoji udobna fotelja.

"Vjerujemo da je ovaj kamion velika revolucija, i da će oblikovati budućnost transporta", kazao je Bernard.

Kamion budućnosti je spreman da se nađe na putevima, a jedina prepreka koja mu sada stoji na putu je zakonska regulativa koja propisuje da vozač u svakom trenutku mora da kontroliše vozilo.

Kamere umjesto retrovizora zbog manje potrošnje goriva

Kamion budućnosti nema klasične retrovizore. Umjesto njih, tu su kamere koje projektuju sliku na displeje sa bočnih strana kabine. Na ovaj način su aerodinamička svojstva značajno poboljšana, i samim tim je smanjena potrošnja goriva.

"Kamere imaju i bezbjednosne prednosti. Stvaraju manji odbljesak od klasičnih ogledala, manje su osjetljive na kišu i prljavštinu, a vidljivost noću je znatno poboljšana", kazao je Volfgang Bernard.

Displeji od 12 inča su postavljeni sa lijeve i desne strane kabine, a još jedna pogodnost za vozača je to što se ugao kamere prilagođava položaju vozila i zakretanju volana.

Galerija

Bonus video: