EU krenula na Apple: Da li je Irska nezakonito pomagala giganta?

Ovo je samo dio šire istrage koja se odnosi na poreske politike u Irskoj Holandiji i Luksemburgu
0 komentar(a)
Apple, Foto: Shutterstock
Apple, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.09.2014. 12:53h

Evropska unija mogla bi da optuži američku kompaniju Apple za višedecenijsko uzimanje nezakonite državne pomoći od Irske, piše britanski list "Fajnenšel tajms"

U istrazi koju je Evropska komisija pokrenula protiv kompanije Apple, koja poslujući u Irskoj uživa porez manji od dva odsto, otkriveno je da je Epl uzimao nezakonitu državnu pomoć od te države, navodi britanski list.

Ovo je samo dio šire istrage koja se odnosi na poreske politike u Irskoj Holandiji i Luksemburgu.

Komisija će ispitati da li su ove države protivzakonito favoizovale kompanije kao što su Apple, Fiat i Starbaks.

Apple negira da su imali bilo kakve specijalne dogovore sa bilo kim.

"Nikada nije postojao nikakav dogovor koji bi se mogao okarakterisati kao državna pomoć. Uredno plaćamo sve poreze", rekao je Luka Maestri, finansijski direktor Apple-a za Fajnenšel tajms.

Zakonima Evropske unije finansiranje privatnih kompanija od strane država je strogo ograničeno.

Portparol Evropske komisije Antoan Kolumbijani potvrdio je da će prvi nacrt kompletnog slučaja biti predstavljen sjutra.

"Komisija će iznijeti razloge zbog kojih će pokrenuti širu istragu", kazao je Kolumbijani.

Slučaj će biti publikovan u zvaničnom Žurnalu Komisije, te će svi zainteresovani imati mjesec dana da iznesu svoje stavove.

Kada su se u junu pojavile prve sumnje, Apple je takođe tvrdio da nijesu krivi.

"Irski zvaničnici nam ne daju nikakav specijalni tretman. Poštujemo iste poreske zakone kao i sve ostale kompanije koje posluju u Irskoj", kazali su tada iz Apple-a.

Evropska unija ima pravo da istražuje državnu pomoć koju države daju privatnim kompanijama.

Apple bi se mogao suočiti sa obavezom da plati kaznu od nekoliko milijardi eura ukoliko se utvrdi da su imali beneficije koje nijesu smjeli.

Irsko ministarstvo finansija potvrdilo je da će Evropska komisija objaviti rezultate istrage, ali je naglasilo da "Komisija još uvek nije odlučila da li će raspravljati o pitanju državne pomoći".

"Irska je uverena da nije bilo kršenja propisa o državnoj pomoći u ovom slučaju i već je uputila zvanični odgovor Komisiji, u kom nastoji da otkloni zabrinutost i još neke nejasnosće", navodi se u saopštenju ministarstva.

Bonus video: