Tara da ostane Suza Evrope

Svjetski fond za životnu sredinu upozorava da se ne smije dozvoliti dalje uništavanje rijeke zbog autoputa
217 pregleda 2 komentar(a)
Tara, Foto: Vladimir Pešić
Tara, Foto: Vladimir Pešić
Ažurirano: 09.11.2018. 08:26h

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) izrazila je zabrinutost zbog devastacije Tare na dijelu gdje se gradi autoput.

“Kako Tara predstavlja jedno od najznačajnijih prirodnih nasljeđa Crne Gore, Vlada ne smije dozvoliti dalje uništavanje ovog jedinstvenog bogatstva različitim neodrživim infrastrukturnim projektima, a naročito ne hidroenergetskim, što se dešavalo u prethodnom periodu”, kazao je Milija Čabarkapa iz WWF Adrije.

Čabarkapa je pozvao vlast na transparentan rad i kvalitetan dijalog sa civilnim sektorom i strukom kako bi se postojeće stanje saniralo i spriječila dalja devastacija rijeke.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) nedavno je objavila snimke i fotografije Tare, na kojima je ta rijeka neprepoznatljiva - tok rijeke je promijenjen, korito izmješteno, postavljeni potporni stubovi, a građevinske mašine iznose šljunak i pijesak.

Da li će ta rijeka i dalje ostati na listi svjetskih rezervata biosfere Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (UNESCO) biće poznato nakon što njihovi stručnjaci obiđu radove kineskog CRBC-a u koritu Tare kod Mateševa

To je “Vijestima” nezvanično saopšteno po završetku sastanka predstavnika više NVO i nadležnih institucija, koji je početkom nedjelje održan sa stručnjacima UNESCO-a i Međunarodne unije za zaštitu prirode i prirodnih resursa (IUCN).

Brojni građani više su puta ukazivali na to da se otpadne vode koje nastaju pranjem građevinskih mašina ispuštaju u Taru, pri čemu dolazi do zamućivanja i brojnih negativnih uticaja na akvatični svijet te rijeke.

„U ovom slučaju je očigledno da su zakazali nadležni inspekcijski organi“, istakao je Čabarkapa, napominjući da je Tara dio i Emerald mreže kao rijeka koja je zaštićena Deklaracijom koju je Skupština Crne Gore usvojila 2004. godine.

Bonus video: