"Zašto zaposliti žene? Dobre su poput muškaraca, ali su jeftinije"

52 pregleda 0 komentar(a)
posao, kolege, Foto: Shutterstock
posao, kolege, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.09.2014. 12:28h

Tokom nedavne konferencije za startup kompanije u Sidneju, direktor fonda rizičnog kapitala Ivan Tornli u prezentaciji je prikazao slajd u kome je pisalo da su žene jednako dobre poput muškaraca, ali su jeftinije, odnosno manje su plaćene, piše Zimo.

Njegova izjava je naišla na brojne osude, a on se naknadno izvinio i rekao da je htio da ukaže na veliku nejednakost među polovima i naglasio da je ta nejednakost naročito raširena u tehnološkoj industriji.

"Borim se protiv toga. Žao mi je što to nije shvaćeno na taj način", prenio je njegovu izjavu Huffington Post.

Tornli je u mladosti bio jedan od osnivača LookSmata, prve australijske tehnološke kompanije sa čijim se dionicama trgovalo na Nasdaqu i u kojoj je često zapošljavao žene na visokim pozicijama.

On kaže da je iskorištavao prilike koje su mu se nudile i da je na vrijeme prepoznao mogućnosti i vještine žena koje je zapošljavao – u njegovoj firmi one bi dobile veću odgovornost i veći udio u nagradama nego što bi vjerovatno dobile u drugim kompanijama, a njihova plata često je bila manja od one koju bi dali osobama "drugog pola" koje su bile manje sposobne.

Iako je napomenuo da se ne zalaže za nejednakost, za njega je situacija sa manjim platama za žene bila "prilika koju bi pametni ljudi trebali da iskoriste".

O problemu zapošljavanja žena u IT industriji prošle godine je govorila Šeril Sendberg iz Facebooka koja je u svojoj knjizi poručila ženama da bi trebalo da preuzmu inicijativu i zauzmu vodeća i izvršna mjesta u kompanijama.

Sendberg vodi organizaciju Lean In koja se bori za ravnopravan položaj i bolje plate žena u "korporativnom svijetu u kojem prevladavaju muškarci".

Nedugo nakon što je Sendberg prodala svoje dionice Facebooka vrijedne 90 miliona dolara, njena organizacija koja se zalaže za bolje plate žena tražila je pripravnicu koja će raditi – besplatno, piše Zimo.

Bonus video: