IAA 2014: Mercedesov kamion budućnosti otvara novu eru u drumskom transportu

Future Truck 2025 može da upravlja sam sobom, a ekstremno aerodinamički dizajn mu omogućava da potrošnju goriva smanji na najniži nivo.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2014. 13:07h

Mercedes na sajmu komercijalnih vozila u Hanoveru predstavlja kamion budućnosti.

“Future Truck 2025” predstavlja “vizuelno uzbudljivu i tehnički izvodljivu” viziju njemačkog proizvođača o dugoprugašu sjutrašnjice.

Sama tehnologija na kojoj je zasnovan ovaj kamion nije nepoznata u automobilskom svijetu, ali je prvi put primijenjena kod teškog teretnog vozila.

Autonomna vožnja tokom koje vozač može da uživa u sjedištu koje može da se zakrene za 45 stepeni prma unutrašnjem dijelu kabine, zasnovana je na nekoliko radarskih uređaja i kamera.

Na primjer, radarski senzor u donjoj zoni prednjeg dijela vozila skenira put u dugom i kratkom opsegu. Prvi radar “dobacuje” 250 m i skenira ugao od 18 stepeni ispred kamiona, dok drugi ima manji domet od 70 metara, ali širi ugao od 130 stepeni.

Ova dva radara predstavljaju “oči kamiona”, koje obezbjeđuju vitalne infirmacije za ostale uređaje.

Tu je i pomoćni sistem koji nadgleda takozvani mrtvi ugao pomoću radara smještenih u donjoj zoni u zadnjem bočnom dijelu kabine, a stereo kamera ispod vjetrobrana prepoznaje ostale objekte na putu i oko njega.

I dok su ove tehničke informacije bile koliko toliko poznate i ranije, pravi novitet je izgled kamiona, koji zaista nikoga ne može da ostavi ravnodušnim.

Međutim, zaobljene površine, bez suvišnih otvora i ivica, nijesu tu da bi na posmatrača ostavile futuristički utisak.

One su rezultat nastojanja dizajnera da aerodinamička svojstva kamiona dovedu do vrhunca.

Tako kamion budućnosti ima samo otvor u braniku, dok je prednja maska samo virtuelno predstavljena LED svjetlima.

To nije sve. Farovi su takođe integrisani u ravnu površinu, a put biva osvijetljen bijelim LED lampama u slučaju da vozač upravlja vozilom, ili plavim kada kamion vozi sam sebe.

Primijetićete da kamion nema klasične retrovizore. Umjesto njih tu su kamere koje projektuju sliku na displeje sa bočnih strana kabine. Opet sve u cilju aerodinamike kojom se potrošnja značajno smannuje.

Kamion budućnosti 2025. bi trebalo da ubrza zakonsku proceduru kojom bi bilo dozvoljena autonomna vožnja na putevima EU.

U Mercedesu kažu da je njihova tehnologija maksimlano bezbjedna, i da predstavlja pravi odgovor na povećane gužve u saobraćaju, neadekvatnu saobraćajnu infrastrukturu, neophodnost smanjenja troškova i nedostatkom profesionalnih vozača.

Galerija

Bonus video: