Nvidia razbila teoriju zavjere o slijetanju na Mjesec

1 komentar(a)
Mjesec, Foto: Screenshot (YouTube)
Mjesec, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 23.09.2014. 14:42h

U proteklim decenijama objavljeno je više različitih teorija koje dovode u pitanje autentičnost multimedijalnog materijala sa prvog slijetanja na Mjesec.

Kako bi taj slučaj rasvijetlili u potpunosti, stručnjaci iz kompanije Nvidia su riješili da upotrebom jakih grafičkih jezgri demonstriraju iluminaciju u realnom vremenu.

Zahvaljujući arhitekturi Maxwell na GPU-ima, Nvidia je simulirala 'odbijanje' svjetla o različite površine i objekte na Mjesecu. Posebno su željeli da pobiju mit u vezi sa poznatom fotografijom na kojoj se Buzz Aldrin spušta niz stepenice lunarnog modula. Da li je moguće da je osvjetljenje bilo takvo da nastane ta slika iz kategorije 'predobro da bi bilo istinito'? Itekako, piše Tportal.hr.

Unutar Unreal Enginea 4, grafički i softverski inženjeri odlučili su da simuliraju i dokažu da je samo jedan izvor svjetla (sunce) mogao da osvijetli i Aldrina u sjenci na 'kontroverznoj' fotografiji.

Misija simuliranja svih uslova na računarima bila je naporna i teška, a ni najmanji detalj nije bio beznačajan da bi bio ignorisan.

Posebna je pažnja posvećena simuliranju različitih materijala - kako površine Zemljinog prirodnog satelita tako i lunarnog modula i astronautskog odijela.

Osim 3D modeliranja svih segmenata, prava bitka grafičarima je bila izrada korektnog osvjetljenja za simulaciju.

Kako je sve izvedeno, pogledajte u videu. Teoretičarima zavjere u ovom smislu iz Nvidije poručuju da svjetlo nije tako jednostavno kao što se čini...

Bonus video: