Vlada protiv ukidanja kriznog poreza i jeftinijeg goriva

Iz Vlade su juče saopštili da Ministarstvo finansija, kada je u pitanju promjena akciznih stopa, "prvenstveno vodi računa o prioritetima ekonomske, odnosno fiskalne politike u cilju jačanja makroekonomske stabilnosti zemlje, konsolidacije javnih finansija i povećanje stabilnosti finansijskog sektora"
134 pregleda 12 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Ažurirano: 15.11.2018. 18:57h

Vlada je danas usvojila mišljenje kojim predlaže Skupštini da odbije predlog poslanika SDP-a koji su tražili ukidanje kriznog poreza na plate kao i smanjenja akciza na gorivo. Mišljenje Vlade kasni 15 dana, jer ove predloge vladajuća skupštinska većina prije dvije sedmice nije htjela ni da uvrsti na dnevni red Skupštine.

Poslanici SDP-a Draginja Vuksanović i Raško Konjević predali su predlog izmjena zakona o akcizama kojim bi cijene litra goriva bile niže za 15 centi, kako bi se uslažio ogroman rast cijena naftih derivata kao i odluke Vlade u protekle dvije godine kojima su dažbine po litru goriva povećane za 15 centi. Mnoge zemlje EU imaju niže cijene goriva nego što su u Crnoj Gori, a prosječne plate su im i četiri-pet puta veće. Na cijenu goriva od 1,41 eura državne dažbine iznose 82 centa dok je samo gorivo sa zaradom prodavca 59 centi.

Iz Vlade su juče saopštili da Ministarstvo finansija, kada je u pitanju promjena akciznih stopa, "prvenstveno vodi računa o prioritetima ekonomske, odnosno fiskalne politike u cilju jačanja makroekonomske stabilnosti zemlje, konsolidacije javnih finansija i povećanje stabilnosti finansijskog sektora".

Vuksanović i Konjević predložili su i amandman na Zakonom o porezu na dohodak fizičkih lica prema kojem bi krizni porez važio još samo do kraja ove godine.

Krizni porez je uveden 2013. godine a stopa je tada bila dodatnih šest odsto na iznos dohotka preko prosječne bruto zarade. Iznos je kasnije smanjen na četiri pa na dva odsto iznosa preko prosječne zarade, uz redovnih devet odsto na cijelokupni iznos bruto zarade.

Iz SDP-a su obrazložili da se Vlada hvali rastom ekonomije i prihoda i da bi zbog toga trebalo ukinuti krizni porez kako bi se rasteretili poslodavci i zaposleni.

Iz Vlade smatraju da ovaj porez i dalje daje doprinos konsolidaciji budžeta

"Napominjemo da uvođenje „kriznog“ poreza, nije izazvalo negativne implikacije na tržištu rada, čemu ide u prilog i da prosječna neto zarada iz godine u godinu bilježi rast. Takođe, i proporuke MMF-a su da je dobro kada postoji progresivnost kod ove vrste poreza, jer se na taj način pravednije oporezuje dohodak, što može doprinijeti i smanjenju nejednakosti", smatra Vlada.

Bonus video: