Srebrna strijela iz AMG radionice: Novi mercedesov model

Tehnološko remek-sjelo u vidu 4.0 V8 motora se ručno izrađuje u sjedištu AMG-a u Afalterbahu, a proizvodi preko 500 KS
83 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 16.09.2014. 15:13h

Mercedes je prošle sedmice u Štutgartu predstavio dugo čekani supersportski automobil AMG GT. Kupe koji će se na tržištu suprotstaviti Poršeovoj 911-ici turbo, krasi kombinacija modernih i klasičnih linija, koja će zasigurno na drumu izgledati fenomenalno. Srce ovog automobila je ipak skriveno pod haubom. Tehnološko remek-djelo u vidu V8 motora zapremine četiri litra, ručno se izrađuje u sjedištu AMG-a u Afalterbahu. Motor je opremljen sa dva turbopunjača, koji su tjunirani u dva nivoa snage. Naime, Mercedes će novi kupe da prodaje u dvije verzije. Prvo će se, na proljeće na tržištu naći snažniji, GT S od 510 KS. Standardna verzija GT stiže sredinom 2016, i ona će razvijati 462 KS. Inače, GT-S varijanta se od osnovnog modela razlikuje i po različitim branicima, završecima auspuha i točkovima. Ona do 100 km/h može da stigne za samo 3,8 sekundi (911 Turbo ovu brzinu dostiže za 3,4 sekunde), a maksimalna brzina mu je 310 km/h, “Norir^ljai” model će do stotice stizati za 4,0 sekunde. Snaga se distribuira na zadnje točkove putem revidiranog sedmostepenog mjenjača sa duplim kvačilom, koji može da šaltuje i automatski i manuelno. Raspodjela težine je 47 odsto naprijed, a 53 pozadi. Mercedes deklariše potrošnju od 9,4 litra za GT-S, a 9,3 litra za GT model. Njemci ističu da zbog pretežno aluminijumske konstrukcije novi supersportista pruža luđačka ubrzanja i upravljivost kartinga. U unutrašnjosti, novi model kombinuje elemente sa najnovijih Mercedesovih automobila, a tu je i najnovije izdanje Command kontrolnog sistema. Tradicionalna AMG centralna konzola se odlikuje sa dva reda tastera oko ručice mjenjača, a tu je i nova komandna pločica osjetljiva na dodir kakvu ćete vidjeti i u novoj C-klasi. Čak i na krovu postoje prekidači kojima ćete kontrolisati grijanje sjedišta, uključiti sva četiri žmigavca i izbaciti dodatni spojler. Zadnjih sjedišta nema, ali tu je prtljažnik od 350 litara, što je dovoljno za dva seta torbi za golf. Najnovije bezbjednosne tehnologije uključuju prevenciju od sudara, adaptivne kočnice, pomoć pri parkiranju i kamera sa pogledom unazad. Kompanija nije objavila informacije o cijeni, ali se pretpostavlja da će najjeftinija varijanta da košta 120.000 eura.U prvom planu sportska vožnja, a ne sirove performanse AMG GT je tek drugi auto koji je AMG divizija izradila u sopstvenoj režiji, nakon modela SLS AMG.

Ipak, AMG GT ne treba smatrati direktnim nasljednikom SLS-a. On Je manji, jeftiniji i lakši, a takođe je više orijentisan na sportsko ponašanje nego na sirove performanse.

Takođe, vrata u obliku galebovih krila koja su krasila SLS AMG su odbačena u korist klasičnih. Razlog je to što su suviše teška.

Galerija

Bonus video: