Rusija odbacuje Windows i prelazi na Linux

Ruska državna novinska agencija ITAR-TASS ukazuje da bi ruske namjere da se prebaci na drugi operativni sistem mogle rezultirati novim zaoštravanjem odnosa ove zemlje sa zapadom
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.09.2014. 14:21h

Rusija je jedna od zemalja koja pokušava da u potpunosti odbaci Microsoftov softver, pa se ova zemlja u posljednje vrijeme bori da smanji narudžbe Windowsa i drugih proizvoda američke kompanije.

Nakon statistike koju je obezbijedila Association of Electronic Trading Platforms (AETP), vidljivo je da je ova zemlja zaista ozbiljna u namjeri da smanji zavisnost od Microsoftovog softvera, tako da je u periodu jul-avgust značajno smanjen broj kupljenih licenci Windowsa.

Ruska državna novinska agencija ITAR-TASS ukazuje da bi ruske namjere da se prebaci na drugi operativni sistem mogle rezultirati novim zaoštravanjem odnosa ove zemlje sa zapadom.

Naravno, Rusiji će trebati godine da u odbaci Windows, ali su vlasti u Minhenu dokaz da je tako nešto moguće. Iako Rusija i dalje koristi Windows, ova zemlja planira masovni prelazak na Linux, a statistika koju pruža pomenuti izvor nam govori da se takve namjere zaista ostvaruju. Naime, u periodu jul-avgust ruske vlasti su podnijele narudžbe za samo sedam licenci za Windows, što je četiri puta manje nego u istom periodu prethodne godine.

"Pad obima narudžbi Windows operativnog sistema povezan je sa pogoršanjem odnosa Rusije i zapada" poručuje AETP.

Kina je još jedna zemlja koja će takođe pokušati da se prebaci sa Windowsa na Linux, ali će to u ovoj zemlji ići znatno teže zbog velikog broja piratskih kopija koje se trenutno koriste u zemlji.

Vlada u toj zemlji je već zabranila Windows 8 na njihovim računarima zbog bezbjednosnih razloga, a i pored toga što je Microsoft ponudio vlastima zamjenu u vidu Windowsa 7, Kina želi da se prebaci na Linux što prije to bude moguće.

Bonus video: