NAUČNICI UPOZORAVAJU

Otporna superbakterija širi se bolnicama širom svijeta

Stručnjaci smatraju da je do toga došlo zbog pretjerane upotrebe antibiotika na odjeljenjima za intenzivnu njegu, gdje su pacijenti najbolesniji, pa se i najjači ljekovi propisuju rutinski
197 pregleda 1 komentar(a)
bakterija, Foto: Shutterstock
bakterija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.09.2018. 11:30h

Superbakterija otporna na sve poznate antibiotike širi se bolnicama širom svijeta, upozoravaju australijski naučnici.

Naučnici sa univerziteta u Melburnu otkrili su tri vrste otpornih bakterija u uzorcima iz deset zemalja, uključujući sojeve u Evropi koji su otporni na sve ljekove trenutno raspoložive na tržištu.

"Počeli smo u Australiji, ali smo proširili istraživanje i otkrili je u mnogim zemljama i u brojnim ustanovama širom svijeta", kaže Džozef Hauden, iz mikrobiološke laboratorije univerziteta.

Bakterija znana kao Staphylococcus epidermidis povezana je s poznatijom i smrtonosnijom MRSA-om.

Može se prirodno pronaći na ljudskoj koži, a najčešće se njome inficiraju starije osobe ili pacijenti s implantatima poput katetera ili vještačkih zglobova, piše Hina.

"Može biti smrtonosna, ali obično u pacijenata koji su već teško bolesni ili su na bolničkom liječenju. Teško ju je pobijediti i infekcije mogu biti teške", napominje Hauden.

Njegov tim proučavao je stotine uzoraka S. epidermisa iz 78 svjetskih bolnica i otkrio sojeve koji su s malim izmjenama u svojoj DNK postali otporni na dva najčešća antibiotika kojima se liječe bolničke infekcije.

"Ta dva antibiotika nisu sličnog sastava i ne biste očekivali da će samo jedna mutacija poništiti djelovanje obje", dodala je naučnica Džin Li, koautorka istraživanja.

Stručnjaci smatraju da se superbakterija brzo širi zbog pretjerane upotrebe antibiotika na odjeljenjima za intenzivnu njegu, gdje su pacijenti najbolesniji, pa se i najjači ljekovi propisuju rutinski.

Svjetska zdravstvena organizacija već dugo upozorava da prekomjerna upotreba antibiotika potiče razvoj otpornih i ubojitih sojeva bakterija.

Hauden je kazao da njegova studija, objavljena u časopisu Nature Microbiology, pokazuje potrebu za boljim razumijevanjem načina kako se šire zaraze i koje bi bakterije bolnice trebalo da "ciljaju".

"S obzirom na sve bakterije u bolnicama, nema nikakve sumnje da je otpornost na antibiotike jedna od najvećih opasnosti u bolničkom liječenju širom svijeta", naglasio je.

Preporučujemo za Vas