Mercedes AMG GT predstavljen u Štutgartu, meta mu je Porsche 911 Turbo

Mercedesov lagani supersportski kupe pod haubom krije remek djelo u vidu 4,0 litarskog V8 motora sa dvije turbine, koji mu omogućava ekstremna ubrzanja.
2 komentar(a)
Ažurirano: 09.09.2014. 22:41h

Mercedes je večeras predstavio automobil koji će bez respekta da se uhvati u koštac sa vozilima kao što su Porsche 911 Turbo i Jaguar F-Type.

Ovo je Mercedes AMG GT, supersportski kupe koji pod haubom krije remek djelo u vidu tvin-turbo V8 motora od 4,0 litra koji u baznoj verziji razvija 462 KS, a 510 konja u top modelu AMG GT-S.

GT-S varijanta se od osnovnog modela razlikuje i po različitim branicima, završecima auspuha i točkovima.

Ovo je tek drugi auto koji je AMG divizija izradila u sopstvenoj režiji, nakon modela SLS AMG.

Ipak, AMG GT ne treba smatrati direktnim nasljednikom SLS-a. Manji je, lakši za oko 145 kg (1540 kg) i jeftiniji.

AMG GT-S do 100 km/h može da stigne za samo 3,8 sekundi (911 Turbo ovu brzinu dostiže za 3,4 sekunde), a maksimalna brzina mu je 310 km/h, “Normalni” model će do stotke stizati za 4,0 sekunde.

Snaga se distribuira na zadnje točkove putem revidiranog sedmostepenog mjenjača sa duplim kvačilom, koji može da šaltuje i automatski i manuelno. Raspodjela težine je 47 odsto naprijed, a 53 pozadi.

Mercedes deklariše potrošnju od 9,4 litra za GT-S, a 9,3 litra za GT model.

Njemci ističu da zbog pretežno aluminijumske konstrukcije novi supersportista pruža ludačka ubrzanja i upravljivost kartinga.

I da, vrata u obliku galebovih krila koja su krasila SLS AMG su odbačena u korist klasičnih. Razlog je to što su suviše teška.

U unutrašnjosti, novi model kombinuje elemente sa najnovijih Mercedesovih automobila, a tu je i najnovije izdanje Command kontrolnog sistema.

Najnovije bezbjednosne tehnologije uključuju prevenciju od sudara, adaptivne kočnice, pomoć pri parkiranju i kamera sa pogledom unazad.

Kompanija nije objavila informacije o cijeni, ali se pretpostavlja da će najjeftinija varijanta da košta 120.000 eura.

Galerija

Bonus video: