Raste problem globalnog zagrijavanja

"Pozivanje na neznanje više ne može biti izgovor da ne djelujemo", zaključio je generalni sekretar SMO
62 pregleda 3 komentar(a)
Antarktik, Foto: Beta/AP
Antarktik, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.09.2014. 09:19h

Količina gasova u atmosferi koji izazivaju efekat staklene bašte bila je rekordna u 2013. godini, pošto koncentracija ugljen dioksida raste najbržim tempom od kada se vrše mjerenja, saopštila je danas Svjetska meteorološka organizacija (SMO).

"Znamo bez ikakve sumnje da se naša klima mijenja i da vremenske prilike postaju sve ekstremnije usljed ljudskih aktivnosti, poput sagorjevanja fosilnih goriva", saopštio je generalni sekretar SMO Mišel Žaro.

On je rekao da će emisije ugljen dioksida u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti imati kumulativan uticaj na globalno zagrijevanje i acidifikaciju okeana. Ne može se pregovarati o zakonima fizike. Vrijeme nam ističe", rekao je Žaro.

Količina ugljen dioksida, primarnog gasa koji izaziva efekat staklene bašte, a emituje se usljed ljudskih aktivnosti, bila je 396.0 čestica u milion u 2013. godini, što je za 2,9 čestica više nego u 2012. godini.

To je najveće povećanje na godišnjem nivou od 1984. godine, od kada se vrši mjerenje na globalnom nivou.

Koncentracija metana, drugog najvažnijeg gasa za efekat staklene bašte, nastavila je da raste sličnim tempom u posljednjih pet godina i dostigla nivo od 1824 čestica u milion. U porastu je i koncentracija azotnog oksida.

Svijet ima znanje i alate da zadrži globalno zagrevanje ispod dva stepena Celzijusova, što je cilj koji su UN odredile 2010. godine, rekao je Žaro i dodao da bi to "dalo šansu za budućnost našoj planeti, djeci i unucima".

"Pozivanje na neznanje više ne može biti izgovor da ne djelujemo", zaključio je generalni sekretar SMO.

Bonus video: