Počela realizacija prvog Centra uspješnosti u Crnoj Gori

„Moći ćemo i da zaposlimo tri mlada doktoranta, da ih školujemo kroz projekat i da damo predlog za neke patente u budućnosti od on-lajn podataka iz životne sredine i novih kompjuterskih tehnologija”, kazao je Joksimović
82 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Joksimović, Foto: Savo Prelević
Aleksandar Joksimović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.09.2014. 17:56h

Međunarodni konzorcijum, sastavljen od naučnih i istraživačkih institucija i privatnih partnera, počeo je sa realizacijom prvog Centra uspješnosti u Crnoj Gori pod nazivom Biomonitoring ICT, saopšteno je iz Instituta za biologiju mora u Kotoru.

Viši naučni saradnik za ihtiologiju i morsko ribarstvo Aleksandar Joksimović kazao je agenciji MINA da će za taj projekat, kojim će se, između ostalog, mjeriti stres školjki na uzgajalištima u Bokokotorskom zalivu, Institut dobiti opremu vrijedu oko 400 hiljada eura.

„Moći ćemo i da zaposlimo tri mlada doktoranta, da ih školujemo kroz projekat i da damo predlog za neke patente u budućnosti od on-lajn podataka iz životne sredine i novih kompjuterskih tehnologija”, kazao je Joksimović.

On je kazao i da je zadatak učesnika da kroz dva radna paketa, pet i šest, obavljaju monitornig životne sredine, mora, kopna i vazduha i da te podatke kanališu kroz ICT tehnologiju u zajedničku bazu podataka u Podgorici.

Govoreći o ICT biomonitoringu školjki, Joksimović je naveo da će zadatak naučnika Instituta biti da kroz kardiovaskularne aktivnosti dagnji na uzgajalištima firme Cogi prate njihovu aktivnost, a posebno otkucaje srca.

„Ako dođe do određenih zagađenja vode one će nas alarmirati, pretrpjeće stres i sve će se manifestovati povećanom aktivnošću srca, većim brojem otkucaja u minuti. To će značiti da mi onda šaljemo druge timove koji će odraditi analizu vode iz sedimenta školjke i da utvrdimo što je izazvalo stres i što je to što je doprinijelo da toj školjki organi budu na neki način izbačeni iz konteksta normalnog rada”, kazao je Joksimović.

On se, kako je rekao, nada da će nakon tri godine biti rezultata, nakon čega će se Centar uspješnosti uspostaviti kao trajna institucija u Crnoj Gori i postati samoodrživ.

„Prošle godine u ovo vrijeme otvoren je konkurs Ministarstva nauke za prijavu naučnih timova u dijelu uspostavljanja prvog Centra uspješnosti u Crnoj Gori što predviđa i Zakon o naučnoistraživačkoj djelatnosti”, kazao je Joksimović.

Novac se koristi iz kredita Svjetske banke koji je dodijeljen Minisitarstvu nauke.

„Konzorcijum na čelu sa Elektrotehničkim fakultetom iz Podgruce u partenrstvu sa kotorskim i Institutiom za javno zdravlje i Biotehničkim faklultetom iz Podgorice, uz saradnju partnerskih institucija iz inostranstva, Centra za ekološku sigurnoist Ruske akademije nauke iz Sankt Petersburga i Danskog instituta za inovacije i patentiranja, kao i naših kompanija Cogi iz Kotora i Jovović iz Podgorcie, dobio je program i grant iz Minstarstva nauke”, kazao je Joksimović.

On je rekao da su pregovori bili veoma zahtjevni i dugotrajni, počevši od Nove godine, do prije skoro mjesec dana.

Bonus video: