Boravak za strance „za čijim radom postoji interes”

Poslanici DPS-a predložili izmjene Zakona o strancima, pa ih nakon dva dana povukli iz skupštinske procedure
111 pregleda 12 komentar(a)
DPS Skupština, Foto: Boris Pejović
DPS Skupština, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.11.2018. 20:15h

Grupa poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) povukla je iz skupštinske procedure Predlog izmjena Zakona o strancima, kojim su prethodno predložili povoljnosti za izdavanje dozvola za privremeni boravak strancima za čijim radom postoji interes Cme Gore.

Četvoro poslanika DPS-a parlamentu je 13. novembra dostavilo predlog izmjena kojim se traži da se privremeni boravak može odobriti strancima “za čijim radom postoji interes Cme Gore”.

“Izuzetno, dozvola za privremeni boravak i rad za preduzetnike i izvršne direktore u privrednim društvima u kojima su oni jedini vlasnici ili vlasnici više od 51 odsto kapitala, kao i strance za čijim radom postoji interes Cme Gore, može se izdati strancu koji ima više od 67 godina života”, piše u predlogu.

Njega su u ime DPS-a Skupštini uputili Jovanka Laličić, Andrija Nikolić, Petar Ivanović, Danijel Živković i Nikola Divanović.

Oni su juče, prema saznanjima “Vijesti”, iz skupštinske procedure povukli predlog izmjena i dopuna i najavili su da će ubrzo da predaju novi.

Predlagači koje su “Vijesti” kontaktirale nijesu bili spremni da komentarišu predlog, kao ni opozicioni poslanici jer ga nijesu ni pročitali.

Član 69 važećeg zakona o strancima, koji se poslanici DPS-a spremaju da mijenjaju, reguliše uslove za izdavanje dozvole za privremeni boravak i rad, radi zapošljavanja i sezonskog zapošljavanje.

Oni su u obrazloženju predloga naveli da je cilj ove izmjene “pojednostavljenje procedure za izdavanje dozvola za privremeni boravak i rad radi zapošljavanja i sezonskog zapošljavanja”. “S tim u vezi predloženo je brisanje dodatnog uslova za izdavanje dozvola za privremeni boravak i rad radi zapošljavanja i sezonskog zaposljavanja i to izvod iz akta o sistematizaciji kod poslodavca”, obrazložili su poslanici vladajuće partije.

U važećem zakonu kao i predlog izmjena koje su uputili poslanici DPS-a ne navodi se ko bi procjenjivao za čijim radom postoji interes Crne Gore. U važećem zakonu se takođe ne precizira starosno doba lica kojem se može dati dozvola za boravak.

Takođe, poslanici DPS-a su u svom predlogu tražili da se i dozvola za privremeni boravak može izdati strancima koji su vlasnici najmanje jedne polovine porodične kuće, vikend kuće, vile, stana, ugostiteljskog objekta, stambeno-poslovnog objekta ili poslovnog prostora.

“Propisuje se mogućnost odobravanja stalnog boravka suvlasniku nepokretnosti, s obzirom na to da su dosadašnje norme to omogućavale isključivo vlasniku nepokretnosti”, navodi se u obrazloženju poslanika DPS-a.

Početkom oktobra stupio je na snagu Zakon o ekonomskom državljanstvu, koji propisuje pogodnosti za one koji investiraju u Crnu Goru.

Evropska komisija je u posljednjem radnom dokumentu za poglavlja 23 i 24, konstatovala da bi Crna Gora kao kandidatkinja za članstvo trebalo da se uzdrži svake mjere koja bi mogla da ugrozi postizanje ciljeva Unije.

Bonus video: