Uskoro turistička kućica u Beranama

Vrijednost projekta Budimo kreativni je 65 000 eura, a Opštini Berane i Zavodu za zapošljavnaje partneri na njegovoj realizaciji su JU SSŠ “Vukadin Vukadinović’’ i “Turistička organizacija Berane”.
385 pregleda 2 komentar(a)
turistička kućica Berane, Foto: Tufik Softić
turistička kućica Berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 07.11.2018. 08:33h

U Beranama će, kako je najavljeno, uskoro biti otvorena takozvana turistička kućica, u kojoj će moći svoje suvenire da izlože i prodaju svi oni koji se bave njihovom izradom.

Ditektor Turističke organizacije Berane Ivan Radević objasnio je da je kućica napravljena u sklopu projekta Budimo kreativni, koji Opština Berane sprovodi u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore.

“Taj projekat imao je za cilj profesionalnu rehabilitaciju i aktivnu politike zapošljavanja svih nezaposlenih, a posebno osoba sa invaliditetom” – rekao je Radević.

Asistentiknja na projektu Marijana Marijanović kazala je da je projekat Budimo kreativni podrazumijevao zapošljavanje šest osoba u toku jednogodišnjeg trajanja projekta, kao i zapošljavanje dvije osobe po završetku projekta.

“Upravo ovim projektom planirana izgradnja turističke kućice u kojoj će raditi dvije osobe koje su prošle kroz ovaj program. U turističkoj kućici biće izloženi svi radovi koje su ove žene stvorile do sada” – kazala je Marjanović.

Dio suvenira koji su izrađeni u kućnim radionicama slabovidih osoba, nedavno je bio izložen u Galeriji Polimskog muzeja, u sklopu obilježavanja takozvanog Dana bijelog štapa.

“Priliku da pokažu svoje stvaralaštvo dobile su i polaznice projekta Budimo kreativni, koje su prošle kroz obuku za pravljenje suvenira, nakita i dekorativnih predmeta. Lica sa invaliditetom su među najsiromašnijima, najugroženijim i najviše marginalizovanim grupama, a politika socijalne inkluzije je tek nedavno uvedena, čime se povećalo učešće socijalno ranjivih grupa u kvalitetnom obrazovanju i obuci za pristojno zaposlenje” - kazala je Marjanović.

Vrijednost projekta Budimo kreativni je 65 000 eura, a Opštini Berane i Zavodu za zapošljavnaje partneri na njegovoj realizaciji su JU SSŠ “Vukadin Vukadinović’’ i “Turistička organizacija Berane”.

Direktor TOB Ivan Radević je iskazao zadovoljstvo što je u okviru ovog projekta izgrašđena takozvana turistička kućica.

“Ta kućica je na izvanrednoj lokaciji, u centru grada, odmah preko puta zgrade Opštine. Značajno je to što mi do sada nijesmo imali jedno mjesto u gradu za prodaju suvenira, već su turisti obično dolazili u naše kancelarije z ate potrebe i mi smo praktično besplatno dijelili nešto što smo imali. Otvaranjem kućice tako će biti značajno unaprijeđena turistička ponuda Berana” – kazao je Radević.

Bonus video: