Otvorena izložba "Crna Gora i EU – partnerstvo koje traje"

Ambasador EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, podsjetio je da je EU najveći donator u Crnoj Gori i da je do sada više od 600 miliona eura obezbijeđeno za bolnice, puteve, škole, zdraviju okolinu, bolje obrazovanje i drugo.
113 pregleda 0 komentar(a)
Izložba EU info centar, Foto: EU Info centar
Izložba EU info centar, Foto: EU Info centar
Ažurirano: 09.11.2018. 16:23h

Izložba fotografija „Crna Gora i EU – partnerstvo koje traje“, koju je organizovao EU info centar, otvorena je na platou ispred tehničkih fakulteta u Podgorici.

Izložba prikazuje fotografije rezultata pomoći koje Evropska unija (EU) kontinuirano pruža Crnoj Gori u proteklih 20 godina.

Ambasador EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, podsjetio je da je EU najveći donator u Crnoj Gori i da je do sada više od 600 miliona eura obezbijeđeno za bolnice, puteve, škole, zdraviju okolinu, bolje obrazovanje i drugo.

On je, kako je saopšteno iz EU Info centra, rekao da se previše priča o brojevima i da danas žele da fotografije pričaju za sebe.

"Ova izložba će vam ispričati priču o Marku, Mileni, Isidori, Đorđiju i drugih 700 studenata, profesora i nastavnog osoblja iz Crne Gore koji su išli na razmjene u Evropsku uniju zahvaljući Erasmusu. Ispričaće vam priču o Ivani Mrdak koja je dobila bespovratna sredstva kroz IPARD like program, koja su joj pomogla na napravi farmu i preseli se iz grada na sela“, kazao je Orav.

Kako je naveo, posjetioci izložbe upoznaće familije iz bivših republika SFRJ koje su se nakon godina u izbjegličkim kampovima preselile u nove domove, izgrađene uz pomoć EU.

Orav je kazao da Delegacija EU zajedno sa Vladom Crne Gore godišnje implementira oko 200 EU projekata.

„Naš glavni cilj je da građani osjete konkretne benefite i unaprjeđenja u svojim životima, ne samo kada Crna Gora postane dio EU, već upravo sada,“ zaključio je Orav.

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU, Aleksandar Drljević, kazao je da su programi i projekti iz pretpristupnih fondova EU podržali reforme i podstakli razvoj u poljoprivredi, turizmu, ekonomiji, istorijskom i kulturnom nasljeđu, socijalnoj inkluziji, kao i brojnim drugim oblastima.

Prema njegovim riječima, tokom proteklih 20 godina, zahvaljujući sredstvima EU, Crna Gora je sprovela unutrašnju transformaciju, a stanje u mnogim oblastima je značajno unaprijeđeno.

"Svi projekti i programi koje su sprovele crnogorske institucije i organizacije, svi dobri rezultati koje smo ostvarili tokom protekle dvije decenije, djelo su snažnog partnerstva EU i Crne Gore. Partnerstva koje traje,“ kazao je Drljević.

On je dodao da Crna Gora uspješnim korišćenjem sredstava Ipe pokazala da cijeni bespovratnu podršku EU, ali i da je spremna za postepeno preuzimanje samostalnog upravljanja pretpristupnom podrškom.

„Vjerujemo da će uspjeh Crne Gore u korišćenju sredstava EU ubrzati proces pristupanja EU i doprinijeti njegovom kvalitetu, a da će EU nastaviti da podržava preobražaj crnogorskog društva i predan rad naših institucija prema ispunjenju cilja koji smo zajednički postavili, a to je članstvo u zajednici razvijenih evropskih država“, zaklučio je Drljević.

Nakon Podgorice, izložba će biti postavljena i u Baru, Nikšiću, Danilovgradu, Beranama i na Cetinju.

Galerija

Preporučujemo za Vas