Roboti bubašvabe bi se mogli koristiti u ratnim misijama

Naučnici Univerziteta Konektikat uspjeli su razviti sićušan instrument koji bi se ugrađivao na insekte, kako bi se njima lakše upravljalo
171 pregleda 1 komentar(a)
bubašvaba, Foto: Shutterstock
bubašvaba, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.09.2018. 08:08h

Kad neko spomene bubašvabe, većina ljiudi pomisli na insekte kojih se je vrlo teško riješiti ako se jednom pojave u objektu.

Naučnici Univerziteta Konektikat uspjeli su razviti sićušan neuro-kontroler koji bi se ugrađivao na bubašvabe, kako bi se njima lakše upravljalo.

Takve bubašvabe-kiborzi mogli bi se potom koristiti u ratnim misijama, ali i za potragu i spašavanje ljudi u srušenim zgradama. Novi neuro kontroler liči na sićušan ruksak koji se pričvrsti na leđa insekta (u ovom slučaju bubašvabe) i poveže s antenama na insektovoj glavi.

Slanjem blagog električnog impulsa, naučnici mogu usmjeriti insekta u smjeru u kojem oni žele ići. Iako već postoje slični sistemi za manipulaciju insektima, ovaj sa Univerziteta Konektikat pokazao je obećavajuće rezultate zbog svog stepena preciznosti.

Profesor Abišek Duta, koji je razvio ovaj kontroler, istaknuo je kako bi ova tehnika mogla biti od velike koristi kako u odbrambenoj, tako u industriji potrage i spašavanja, prenosi Zimo.hr.

''Vjerujemo da naši mikro kontroleri stvaraju sofisticiraniji i pouzdaniji sistem kontrole koji je korak bliže implementaciji takve tehnologije'', istaknuo je prof. Duta.

Duta ističe da njegov mikro kontroler ima dodatne senzore koji omogućavaju praćenje tačne pozicije insekta, ali i temperature u okolini što je posebno važno jer temperatura okoline utiče na ponašanje insekata.

Svi podaci prenose se kontroloru putem sićušne Bluetooth antene, a signal je moguće uhvatiti i običnim pametnim telefonom. Kako bi testirali cijeli sistem, Duta i njegov tim pričvrstili su kontroler na madagaskarsku bubašvabu i pustili je u svoju laboratoriju.

Testovi su bili uspješni, ali su i pokazali kako s vremenom, insekti počnu ignorisati impulse. Duta i njegov tim planiraju dodatno razviti sistem ne bi li ga učinili još učinkovitijim i prilagodili i drugim insektima.

Bonus video: