Stari zakupac fri-šopova sumnja u korupciju

“Neotklonjivu sumnju u koruptivnost reflektuju uslovi javnog poziva koji pogađaju jednog jedinog ponuđača”, ističe “Regal Impex”
550 pregleda 1 komentar(a)
Duty Free shop, aerodrom, Foto: Arhiva Vijesti
Duty Free shop, aerodrom, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.11.2018. 14:09h

Kompanija “Regal Impex” upozorila je juče Aerodrome Crne Gore na „neotklonjivu sumnju u koruptivnost“ tendera za zakup slobodnih carinskih prodavnica na aerodromima u Podgorici i Tivtu, tvrdeći da to „reflektuju uslovi javnog poziva koji pogađaju jednog jedinog ponuđača“. Pismo je poslato izvršnom direktoru Aerodroma Danilu Orlandiću i predsjedniku komisije Iliji Mašanoviću.

Ponude za zakup fri šopova na pet godina su otvorene 8. novembra.

“Regal Impex” je sadašnji zakupac fri-šopova na aerodromima koji je taj posao, u partnerstvu sa njemačkim “Heinemanom”, dobio 2006. godine, u konkurenciji čak devet kompanija koje su se javile na tender. Ugovor sa “Regal Impexom” je po automatizmu obnovljen sve do druge polovine marta 2021, iako iz ACG to negiraju, zbog čega je zakupac već podnio tužbu Privrednom sudu i traži nadoknadu štete, odnosno izgubljene dobiti u iznosu 3,5 miliona eura.

“Sadašnji zakupac vam je prije tužbe, prvo opomenom od 19. 10. 2018. a i neposredno prije otvaranja 8. 11. 2018. ukazao na dužnost da sve ponuđače upoznate da su objekti iz javnog poziva pod ozbiljni sudskim i potpuno izvjesnim ishodom tog spora, kao i knjižnim teretom na nepokretnosti, koji sva treća lica, pa i vas čini nesavjesnim, jer vam je shodno načelu publiciteta stavljeno na znanje da spor i teret postoji, što ste prećutali, kao da je sve u najboljem redu i nastavili postupak otvaranja ponude. Neotklonjivu sumnju u koruptivnost reflektuju uslovi javnog poziva koji pogađaju jednog jedinog ponuđača”, ističe se u novom obraćanju “Regal Impexa”.

Sadašnji zakupac fri-šopova tvrdi da je novi tender „objavljen uz najdirektniju povredu propisa koji predviđaju način i postupak davanja u zakup nepokretnosti u državnom vlasništvu“.

„Uredba predviđa da se davanje u zakup državne imovine vrši objavljivanjem javnog poziva u najmanje jednom dnevnom štampanom mediju, koji se distribuira na cijeloj teritoriji Crne Gore, i na internet stranici državnog organa koji sprovodi postupak. Bezmalo mjesec po objavljivanju poziva, tj. 1. 11. 2018. na svojoj internet stranici ste istakli obavještenje o tom javnom pozivu, ali bez opcije pristupa tekstu javnog poziva“, ističe “Regal Impex”.

Javili se Irci i MPS, iz ACG kažu da je sve po zakonu

Iz Aerodroma su odgovarajući na pitanja „Vijesti“ saopštili da su se na tender javili “Air Rianta Intenational” iz Irske i “MPS group” iz Podgorice.

“Javni poziv za davanje u zakup prostora u svrhu slobodnih carinskih prodavnica na Aerodromu Podgorica i Aerodromu Tivat raspisan je nakon dobijanja saglasnosti od svih činilaca koje smo bilo dužni po Zakonu o državnoj imovini da upoznamo - nadležna ministarstva finansija i saobraćaja, kao i Vladu”, naveli su iz ACG.

Za poslovanje društva, kako su dodali, jako je bitan prihod koji ostvaruje po ovom osnovu, a prihod koji ACG ostvaruju po tom osnovu je definisan davne 2006. kad su ACG imali četiri puta manje putnika nego danas.

“Javni poziv objavljen je na način i u skladu sa propisima koji se primjenjuju na privredna društva kakvo je ACG. Puna transparentnost je bila obezbijeđena kroz njegovo objavljivanje u domaćem štampanom mediju, ali i u međunarodnom. Osim toga, objava je postojala i na veb stranici Financial timesa i to 30 dana, upravo radi privlačenja što više referentnih stranih kompanija. Što se tiče preduzeća “’Regal impex’, ACG su poslali toj kompaniji direktno i jasno pismo i obavijestili ih o javnom pozivu. Dakle, takva primjedba sa njihove strane, ne stoji, niti ima zakonskog i bilo kakvog smislenog uporišta”, naveli su iz ACG.

Bonus video: