Ko mijenja Šaranovića?

Šćepanović misli da je predsjednik izabrao zamjenika, Konjević pita za zakonitost
102 pregleda 0 komentar(a)
Luiđ Škrelja, Foto: Savo Prelević
Luiđ Škrelja, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.11.2018. 10:16h

Predsjednik Administrativnog odbora Ljuiđ Škrelja juče nije precizirao kada bi mogao biti raspisan novi konkurs za izbor predsjednika Državne izborne komisije (DIK).

Dosadašnjem predsjedniku Budimiru Šaranoviću, četvorogodišnji mandat istekao je 8. oktobra, konkurs za njegovog nasljednika je raspisan, ali prijavljeni kandidati nijesu dobili podršku odbora a umjesto toga zatraženo je od Kolegijuma Skupštine tumačenje zakona u dijelu na koji se odnosi mandat predsjednika DIK-a.

Odgovoreno im je da Kolegijum nije nadležan.

Član odbora Raško Konjević (SDP) rekao je da je prva tačka dnevnog reda trebalo da bude “nastavak zakonskih obaveza za državnu izbornu komisiju”.

“Nemamo predsjednika najvažnijeg organa za sprovođenje izbora, a završili smo proceduru po jednom javnom konkursu...Danas je trebalo da se obnovi konkurs,” kazao je Konjević.

Marta Šćepanović (DPS) je rekla da postupak treba nastaviti, ali da misli da je Šaranović već izabrao zamjenika.

Konjević je odgovorio da nema informaciju da Šaranovića neko mijenja, navodeći da on to nije mogao da uradi nakon dana kada mu je istekao mandat.

On je zatražio dopis u kome se pojašnjava kako je Šaranović izabrao zamjenika i ko ga mijenja.

Šćepanović je odgovorila da nema tačnu informaciju, ali da “pretpostavlja da taj organ funkcioniše”.

Predsjednik odbora je objasnio da nema informaciju da je izabran zamjenik predsjednika DIK-a.

Škrelja: Mi nismo istražitelji, ne biramo ministre i ambasadore

Sjednicu je obilježio i verbalni sukob između Konjevića i Škrelje tokom rasprave o izboru članova Komisije za vrednovanje projekata za manjinske narode.

Poslanik SDP je kazao da među 18 predloženih kandidata ima i onih koji su nedostojni te pozicije, kako se ne bi dešavalo da “evaluatori budu ljudi koji su optuživani za krivična djela”.

Predložio je da se zatraže podaci da li su kandidati osuđivani, vodi li se protiv njih krivični postupak i da li su ranije dobijali sredstva iz Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava.

On je predlagao da odbor sasluša kandidate prije odlučivanja, pitajući da li su dva kandidata, koja kasnije nijesu predložena za članove komisije, nedostojni te pozicije.

Škrelja je odgovorio da Administrativni odbor nije istražni organ koji treba da ulazi u meritum onoga što su kandidati dostavili u kandidaturi: “Ja nemam informaciju za ovo što vi pričate, o krivičnim djelima, možda ubistvima, krađama...Opasno je na javnoj sjednici reći za nekog da je nedostojan za obavljanje funkcije člana jednog odbora. To ne tražimo ni za predsjednika Vlade, ni za ministre, ni za ambasadore...”.

Odbor je za članove komisije predložio Mirjanu Purić, Marinu Vuković, Borisa Zvicera, Nazifa Velića i Adisa Pepića, a za preostala dva člana Odbor će ponovo raspisati konkurs.

Bonus video: